Русия ще провежда военно учение в Далечния изток

08:21, 27 юли 22 25 2499 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Русия планира провеждането на стратегическо военно учение в източната част на страната през август, съобщи руското военно министерствоа, цитирано от „Ройтерс“.

Учението се казва „Восток“ („Изток“) и се провежда ежегодно, а през тази година ще се проведе от 30 август до 5 септември. В него ще участват и военни контингенти от други страни, които засега са неуточнени, съобщава руската държавна агенция ТАСС.

Целта на учението през тази година е Русия да изпрати сигнал, че въпреки скъпоструващата война в Украйна, се грижи за отбраната на цялата си територия и че мощта ѝ във военно отношение е ненакърнена, отбелязва „Ройтерс“, цитирана от „Мediapool“.

„Обръщаме внимание на факта, че в специалната военна операция (в Украйна) участват само част от руските въоръжени сили с численост, която е напълно достатъчна за изпълнение на задачите, поставени от върховния главнокомандващ“, се казва в съобщението на руското военно министерство.

Министерството уточнява, че страната не е отменяла никаква тренировъчна дейност или международни сътрудничества, а учението ще бъде обезпечено с целия необходим личен състав, въоръжение и техника.

Зеленски настоява за нови санкции срещу Москва

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Запада да приеме нов пакет санкции срещу Москва, след обявяването на допълнително съкращаване на руските газови доставки за Европа, предаде ДПА.

В редовното си видеообръщение снощи Зеленски за пореден път заяви, че за всички вече е ясно, че Русия упражнява натиск върху Европа и използва държавния енергиен гигант Газпром, за да направи тази зима най-тежката за европейските страни.

„Газпром“ намалява още доставките за Европа

Той осъди „поредното предизвикано повишение на цените на газа“, насочено срещу европейците. „За всички е ясно, че това е целенасочен ценови терор от страна на Русия срещу Европа“, заяви Зеленски и призова „на терора да се отговори със санкции“, отбелязва „Франс прес“, цитиран от БТА. Според него Москва умишлено поддържа покачването на цените на газа до еквивалента на над 2000 евро за 1000 куб. м на борсата.

Зеленски подчерта също, че е необходимо руската общественост да научи за човешката цена на войната. По думите му макар че от началото на войната са загинали близо 40 000 руски войници, руското общество като цяло не е запознато с тези цифри.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама