Държавата ще плати само на изрядните пътни фирми

17:36, 26 юли 22 / Политика 25 1330 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавата ще плати само на изрядните пътни фирми. Това заяви председателят на парламентарната комисия по регионална политика Настимир Ананиев от ПП.

„Трябва много ясно да заявим на пътните фирми, че ще се разплатим само към тези, които са изрядни към държавата. Тези, които са проблемни, трябва ДНСК и АДФИ да излязат със становище за всеки един проект“, добави той, цитиран от offnews.bg.

Ананиев твърди още, че само 21% от пътните фирми са изрядни и само те ще получат парите си. „Щом си изряден към държавата, и държавата трябва да е изрядна и към теб.“

Пътните фирми плашат, че ще спрат поддръжката на пътищата от 1 октомври

Пътните фирми обявиха, че планират безсрочен протест от утре, 27 юли. Той ще започне пред Народното събрание, а през целия ден в 20 точки по пътищата на страната ще има едночасови блокади. От бранша заплашиха, че тази година няма да има зимно почистване, тъй като на компаниите не е платено и с тях не са сключени нужните договори. Става въпрос за неразплатени 720 млн. лв. за вече извършени дейности.

Междувременно в комисия депутатите приеха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки - единият на „Демократична България“, а вторият - на „Продължаваме промяната“. 

ДБ предлагат възможността за строителство чрез инженериннг, т.е. при обединяване на проектиране, строителство и строителен надзор, но чрез прецизиране на случаите, в които е възможен - при бедствия, изграждане на национални обекти, за които не са налични познания и опит за проектиране или техника, за тяхното изпълнение, за общински обекти със срок за изпълнение до 1 година и на стойност до 120 хил. лв. В мотивите на вносителите е записано, че "българската форма на инженеринг е корупционна", заради което се налага и промяна в закона.

От ПП пък предлагат индексация на цените по сключени договори за обществени поръчки. Целта е да не се забавя строежът заради повишилите се цени на строителните материали.

В края на заседанието, след като законопроектите бяха приети, Настимир Ананиев заяви, че до края на седмицата ще бъде свикано извънредно заседание, на което ще се обсъждат договорите за текущ ремонт и зимна поддръжка на пътищата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама