Пътните строители блокират София и страната

13:20, 27 юли 22 25 2089 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Започнаха протестите на пътните строители. В 09.00 часа започна демонстрацията пред  ародното събрание, която ще продължи през целия ден. Успоредно с това на 20 места по пътищата в страната имаше блокади.

Причината за недоволството им - липсата на решения за плащанията от страна на държавата на сектора.

Нерешени към момента са въпросите с плащането на остатъка за извършени ремонти за минали години, текущи плащания по големи инфраструктурни проекти, като строежа на магистрала "Хемус" и скоростния път Видин - Ботевград, както и индексация на договорите в строителството.

Става дума за спорните договори за текущ ремонт и поддържане на пътищата от времето на ГЕРБ. Премиерът Петков и вицепремиерът Асен Василев отказаха това плащане, преди да излезе доклад на междуведомствената група, който да реши колко от тези пари нарушават закона, защото са всъщност скрито възлагане на основни ремонти. Докладът е факт и в него се казва, че над 80% от всичко възложено е незаконно. Окончателното решение обаче ще е на парламента, който има още седмица живот. Вероятно именно затова сега строителните компании се активизираха отново, пише „Капитал“.

Според председателя на Браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков става въпрос за неразплатени 720 млн. лв. за вече извършени дейности, което спира работата върху 270 пътни отсечки. По думите му в спешен порядък правомощията трябва да се върнат там, където са им конституционно вменени – от Народното сърние към Министерски съвет и на компетентните институции – АПИ и ДНСК. Проблемът ще рефлектира и върху зимното поддържане, което започва съвсем скоро, алармират пътищарите.

Държавата ще плати само на изрядните пътни фирми, заяви председателят на парламентарната комисия по регионална политика Настимир Ананиев от ПП. По думите му само 21% от пътните фирми са изрядни и само те ще получат парите си. 

Вчера депутатите от регионалната комисия приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, които дават възможност стойността на строителните договори да се индексират по време на изпълнението им в зависимост от инфлацията. Паралелно с това комисията одобри и друга промяна в същия закон, която до голяма степен забранява инженеринга като метод за обществена поръчка.

Държавата е лишена от пътно поддържане в следващите 6 до 7 месеца, обяви на брифинг в Министерския съвет зам.-министърът на финансите Андрей Цеков. По думите му липсата на пътно поддържане през зимата ще застраши здравето на хората. Той уточни, че АПИ е прекратила редица договори за поддръжка на пътища.

Премиерът в оставка Кирил Петков призова министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е от квотата на „Има такъв народ“, да освободи председателя на АПИ.

По-късно министърът на регионалното развитие отговори, че причината за прекратените договори не е в АПИ, а в Комисията за защита на конкуренцията. 

Блокадите в страната

Колона от тежки автомобили се нареди на Околовръстното в София. Техниката се събра край резиденция „Врана“.

Строителни фирми блокираха за един час с тежка техника едно от възловите кръстовища край Пловдив. То свърза Околовръстното с магистрала „Тракия“ и главния път Пловдив-Пазарджик. Камиони запушиха лъчовете на кръстовището на шестия километър край Пловдив, докато други тежки машини протестно обикаляха в кръг, предаде bTV.

Блокади имаше и на пътя Русе-Бяла. По решение на полицията и организаторите участъкът на разклона за Иваново беше затворен с час по-рано – от 9 до 10 часа.

Служители от двете най-големи строителни фирми във Варна блокираха с тежка техника двете платна на магистрала Хемус“ на входа-изхода на града. Блокадата започна в 10.00 часа и продължи един час.

Тежка строителна техника блокира подхода от АМ „Тракия“ в Бургас. Десетки машини се движиха с бавна скорост и предизвикаха затруднение в трафика на пътуващите към Южното Черноморие.

Около 250 служители на „Пътни строежи“ - Велико Търново блокираха мирно подхода към Прохода на Републиката и спряха  международния трафик Русе - Свиленград.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:52, 27 юли 22

Стига с тая София преместете столицата в друг град

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама