След палежа: готова е ремонтираната фасада на Културния център „Иван Михайлов“

14:11, 21 юли 22 25 2056 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Приключиха ремонтните дейности по ремонта на фасадата на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля, Република Северна Македония, който бе опожарен в началото на месец юни тази година. Ремонтът бе финансиран от д-р Милен Врабевски, който веднага след вандалския акт даде обещание, че ще поеме всички разноски по възстановяването на средището на българщината в Битоля.

„Продължаваме да работим на пълни обороти, защото вярваме в нашата кауза. Няма да спрем да се борим за правата на българите в Република Северна Македония. Благодарни сме на д-р Милен Врабевски, че за пореден път подкрепи нашата дейност и финансира ремонта на сградата след палежа. Случката само ни мотивира повече и ни показа, че сме на прав път“, споделят от културния център в Битоля. 

Културният център бе открит в присъствието на премиера в оставка Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова, които бяха посрещнати с обидни думи от местни жители. Откриването даде началото на поредна антибългарска кампания в РСМ. Палежът на центъра беше официално осъден от институциите на двете страни. Дни по-късно бе задържан и извършителят – певецът Ламбе Алабаковски. След като си признал за стореното, мъжът първо бе задържан, после пуснат под домашен арест, а накрая излезе и на свобода.

Подпалвачът на българския клуб в Битоля изгори и „договора“ с България

Провокациите на Ламбе Алабаковски обаче не приключиха дотук. Той демонстративно изгори Договора за добросъседство, Преспанското споразумение и френското предложение за започване на преговори за влизане на РСМ в ЕС. Според него те били равностойни на фашизъм. Демонстрацията му беше част от протест на ВМРО-ДМПНЕ срещу предложението.

Д-р Милен Врабевски е основният спомоществувател на културния клуб. Основателят на Фондация Българска Памет от дълги години опосредства комуникцията на центъра с България, финансира дейността му и прави множество дарения, част от които оборудване на клуба, осигуряване на лек автомобил за нуждите на екипа, покриване на месечните разходи на организацията, текущи ремонти, учебни помагала и пособия. Сред най-важните инициативи на клуба в момента е регистрирането на българско неделно училище в Битоля и Охрид. Основен спомоществовател за реализирането на тази идея отново са д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама