Подпалвачът на българския клуб в Битоля изгори и „договора“ с България

21:47, 04 юли 22 / Свят 25 1618 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ламбе Алабаковски, който подпали входната врата на българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, тази вечер изгори демонстративно в Скопие „Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение“. Според него те били равностойни на фашизъм, предаде БГНЕС.

Подпалвачът на българския културен дом в Битоля си призна

Алабаковски подпали плаката с договорите на сцената пред сградата на македонското правителство в центъра на Скопие, където за трети пореден ден опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС. Днешният протест е най-малоброен в сравнение с предишните. По-малко са и автобусите от провинцията, които докарваха граждани за участие в протеста.

 
 

Ламбе Алабаковски подпали българския клуб в Битоля на 4-ти юни. Много бързо след като бе задържан, той бе освободен, и оттогава всеки ден участва в различни прояви в страната.

И днес на участниците бяха раздавани старите плакати с вулгарни и цинични послания срещу Европейския съюз и България. Един от говорителите вчера - писателят Евтим Клетников, нарече Европа „к...а“, а френският президент Еманюел Макрон бе сравнен с генерал Филип Петен - съюзник на хитлеристка Германия.

Лидерът нае ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и днес призова за отхвърляне на френското предложение. Според то означавало „българска асимилация“. В атаката срещу предложението на Макрон се включиха Светия синод на македонската църква, Академията на науките и най-различни учени, включително и пенсионирани дипломати, както и и бившият президент Георге Иванов, който се счита за бащата на антиквизацията на Македония по време на режима на Никола Груевски.

И тази вечер най-много знамена имаше със символа от Вергина, както и флагове със сърп и чук. Към 21.00 часа българско време част от протестиращите се отправиха към сградата на парламента.

По-рано днес екстремисти от крайно-дясната формация „Родина“ подпалиха европейското знаме пред сградата на Министерския съвет в Скопие.

Част от протестиращите успяха да пробият металните ограждения пред сградата на правителството и влязоха в нейния двор. Към нея полетяха яйца и рола тоалетна хартия, чуха се взривяващи се пиратки, а част от протестиращите се оказаха лице в лице с плътен полицейски кордон с щитове.

Стигна се до напрежение и пред сградата на парламента, която се намира в близост до правителството.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама