Марио Драги подаде оставка под аплодисменти в парламента

12:01, 21 юли 22 / Свят 25 2478 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Италианският премиер Марио Драги подаде оставка, съобщи канцеларията на президента Серджо Матарела. Президентът Матарела помоли Драги да изпълнява ролята на служебен премиер, се казва още в изявлението. Малко след това ползващият се с голяма популярнност премиер повтори и в Камарата на депутатите, че си тръгва, и получи аплодисментите на депутати от различни политически групи.

Италианският премиер хвърли оставка, президентът не я прие

Проблемът не е в премиера, а в управляващата коалиция

Италианският парадокс е, че проблемът не е в премиера, а в управляващата коалиция, където три партии вече не се понасят. Това са „Пет звезди“ на Джузепе Конте, „Напред, Италия“ на Силвио Берлускони и „Лига“ на Матео Салвини. 

Миналата седмица Драги подаде оставка, въпреки че Сенатът беше изразил доверие на кабинета му. Но тъй като „Пет звезди“ - не участва в гласуването, министър-председателят обяви, че вече няма национално мнозинство. Въпреки това президентът не прие оставката на Драги и го прикани да информира парламента за ситуацията.

Снощи Сенатът гласува нов вот на доверие на Съвета на министрите. Мнозинството бе в полза на правителството: 95 от 133 сенатори, участвали в гласуването. В залата присъстваха общо 192 от повече от 300 депутати. Но трите водещи сили в управляващата коалиция - Движение „Пет звезди“, както и дясноцентристките „Напред Италия“ и „Лига“ - не гласуваха.

Избори наесен

Според повечето италиански вестници Матарела няма намерение да се консултира с парламентарните партии за изход от политическата криза и е решен да разпусне двете камари и да насрочи предсрочни избори. В този случай изборите ще се проведат през есента - посочва се, че възможната дата е 2 октомври, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама