Италианският премиер хвърли оставка, президентът не я прие

21:59, 14 юли 22 / Свят 25 2407 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Италианският министър-председател Марио Драги обяви, че подава оставка от поста си. Драги е заявил на заседание на Съвета на министрите, че ще предаде заявлението на президента Серджо Матарела.

„Бих искал да обявя, че тази вечер ще връча оставката си на президента на републиката“, цитира думите му правителствената пресслужба.



В същото време президентът на Италия Серджо Матарела отказа да приеме оставката на Драги в условията на политическа криза, за която експерти предупредиха, че може да доведе до предсрочни избори в третата по големина икономика в еврозоната, предаде БГНЕС.

Президентът не прие оставката на Драги

Матарела „не прие оставката и покани министър-председателя да се яви пред парламента, за да направи изявление“, съобщиха от президентския дворец на фона на съобщенията, че Драги ще се обърне към парламента следващата седмица, за да разбере дали има необходимото мнозинство, за да остане на поста си.

Правителството оцеля при вота на доверие

Италианското правителство на премиера Марио Драги спечели днес вот на доверие в горната камара на парламента, свързан с мерки за преодоляване на кризата с поскъпването на живота. Движение „Пет звезди“ обаче изпълни заканата си да бойкотира гласуването в Сената. „За“ гласуваха 172 сенатори при 39 „против“.

Италианският премиер заяви по-рано тази седмица, че правителството му не би могло да продължи да съществува без подкрепата на Движение „Пет звезди“ и изключи възможността да оглави коалиция в друг състав, припомня БТА.

Матарела даде указания на Драги да започне диалог с депутатите, за да бъде намерен изход на политическата криза, създадена от решението на Движение „Пет звезди“.

Отказът на Матарела да приеме оставката на Драги на теория означава, че Драги сега ще трябва да сформира нова коалиция, вероятно без участието на Движение „Пет звезди“, което е в конфликт с премиера във връзка с италианската политика по отношение на Русия, отбелязва ДПА.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама