Русия възобнови газовите доставки за Европа по „Северен поток“

09:15, 21 юли 22 / Свят 25 2400 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Газопроводът Северен поток“, който свързва Русия с Германия, беше пуснат отново след 10-дневен ремонт, съобщи операторът му за АФП.

Украйна с остра реакция на връщането на турбини за „Северен поток“

„Работи“, заяви говорител на „Северен поток“, без да уточнява количеството на доставяния газ. Германското правителство се опасяваше, че газопроводът няма да бъде отворен отново от Москва след планираната работа. Днес сутринта руският газ отново започна да постъпва в Германия по „Северен поток“ след техническите дейности по тръбопровода, които продължават от 11 юли. Това съобщи информационна агенция ДПА, позовавайки се на представител на компанията оператор Nord Stream AG. „Газът отново тече по газопровода“, цитира агенцията.

Понижен капацитет

Въпреки това компанията заяви, че ще мине известно време, преди тръбопроводът да заработи с пълен капацитет. Представител на Nord Stream AG заяви, че обявените днес обеми газ съответстват на тези, доставяни от „Северен поток“ непосредствено преди профилактиката - около 67 милиона кубически метра на ден. Това отговаря на около 40% от капацитета на тръбопровода.

Клаус Мюлер, ръководител на Федералната мрежова агенция (германският регулатор), заяви в сряда, че газопроводът „Северен поток“ ще достави 530 GWh газ в четвъртък; това е около 30% от капацитета му. Той написа това на страницата си в Twitter. От своя страна германският газопреносен оператор Gascade заяви, че очаква да транспортира газ на нивата отпреди ремонта (40% от пропускателната способност).

Нови санкции срещу „Северен поток - 2” и „Турски поток”

От средата на юни Северен поток“ работи само на 40% (67 милиона кубични метра на ден) от максималния си капацитет поради късното връщане на газова турбина на Siemens след ремонт заради канадските санкции срещу Русия. По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че ако Русия не получи обратно турбината за „Северен поток“, по трасето ще могат да се изпомпват само 30 млн. куб. м газ на ден вместо сегашните 60 млн. куб. м. Той обърна внимание на факта, че в края на юли „друга машина трябва да бъде изпратена за ремонт“.

В същото време „Газпром“ не е получил никакви документи от Siemens относно връщането на газотурбинния двигател и е изпратил ново искане до германската компания. Руският холдинг отбеляза, че връщането на турбината под санкции и последващият ремонт на други двигатели влияят на безопасната експлоатация на „Северен поток“, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама