Украйна с остра реакция на връщането на турбини за „Северен поток“

08:24, 12 юли 22 25 2170 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украйна реагира остро на решението на Канада да върне на Германия ремонтирани турбини за газопровода „Северен поток“.

Взривове отекнаха тази нощ в южния украински град Николаев. Кметът на Николаев Александър Сенкевич информира за взривовете в Телеграм и призова жителите да не напускат убежищата. От руска страна се съобщава за украински атаки в района на Запорожката АЕЦ и Каховската ВЕЦ в Херсонска област. Украински ракети са поразили складове с минерални торове в Нова Каховка, като според местната проруска администрация при ударите има загинали и ранени. От украинска страна бе заявено, че е бил унищожен склад с боеприпаси в града. Междувременно жертвите на руския ракетен удар в събота вечерта в Часов Яр, Донецка област, достигнаха 33.

Властите в Киев са извикали канадския посланик в Украйна заради решението на Отава да върне на Германия ремонтирани турбини за газопровода „Северен поток“. Президентът Володимир Зеленски заяви, че подобен ход ще бъде оценен от Русия като проява на слабост.

След това може да не се съмняваме, че Русия ще пробва не просто максимално да ограничи, а всъщност напълно да прекрати доставките на газ в Европа в най-острия момент. Именно за това трябва да се готвим, тъй като всяка отстъпка в такива условия се възприема от руското ръководство като стимул за по-нататъшен, по-силен натиск. Русия никога не е играла по правилата в енергетиката и няма да го направи сега, ако не види сила“.

Украинските власти осъдиха остро указа на руския президент Владимир Путин, с който се улеснява натурализирането на граждани на всички региони в Украйна, съобщи БНР. 

Киев: „Поредната терористична атака“ на Русия е край Донецк

Председателят на Военния комитет на Европейския съюз генерал Роберт Бригер не изключи възможността във войната в Украйна да бъдат замесени и други европейски страни в отговор на въпрос на българския евродепутат Елена Йончева за вероятността в конфликта да се окажат замесени балтийските страни, Полша, България и Румъния.

Четвъртата среща на Контактната група за отбраната на Украйна във формата „Рамщайн“ ще се проведе онлайн на 20 юли, съобщиха от Вашингтон.

САЩ: Подкрепата ни за Украйна е неограничена във времето

Съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан заяви, че подкрепата на САЩ за Украйна ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо.

На брифинг в Белия дом той беше попитан за възможните ограничения във времето и обхвата на помощта, която Вашингтон оказва на Киев. Съветникът на американския лидер подчерта, че администрацията на САЩ е „наложила ограничителни принципи по отношение на конкретните видове [военни] системи“, които може да достави на Украйна. „Но що се отнася до принципа за ограничаване на времето, президентът [Байдън] беше абсолютно ясен по този въпрос. Той имаше предвид толкова дълго, колкото е необходимо, и това е позицията, която САЩ са готови да заемат. Вярваме, че това е пътят, по който глобалната коалиция от държави, подкрепящи Украйна, е готова да поеме“, каза Съливан.

Той беше попитан и дали е сигурен, че „Русия няма да успее да превземе Киев“. „Убедени сме, че смелостта на украинците и подкрепата на Запада за Украйна ще позволят на Украйна ефективно да защити и запази столицата си“. 

Помощта на САЩ за Украйна надхвърля разходите за първите 5 години от войната в Афганистан

Съливан заяви, че САЩ работят с Украйна по стратегия, която да ѝ помогне както по време на боевете, така и в преговорите с Русия. „Ще продължим да работим с украинските въоръжени сили и правителство по стратегия, която в крайна сметка ще им позволи да постигнат целите си както на бойното поле, така и на масата за преговори“. 

Съливан също така заяви, че министерствата на отбраната на САЩ и Украйна всъщност обсъждат връщането на украински територии с военни средства, предаде БГНЕС. 

Запитан дали Киев губи в конфликта с Москва, Съливан отговори: „Русия вече до голяма степен не успя да постигне стратегическите си цели в Украйна. Стратегическата ѝ цел е да превземе столицата Киев, да сложи край на Украйна като държава, да заличи украинската идентичност от картата и да я присъедини към Русия. Те не успяха да го направят. Киев е изправен, Харков е изправен, Одеса е изправена, големите украински градове в по-голямата част от страната са в украински ръце и се защитават умело и смело от украинските военни с подкрепата на САЩ, другите съюзници от НАТО и страните по света“. 

Белият дом твърди, че Иран се готви да достави дронове на Русия

САЩ смятат, че Иран се готви да достави неколкостотин, включително ударни, безпилотни летателни апарати на Русия, каза на брифинг съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

Съветникът допълни също, че САЩ разполагат с информация, която показва, че Техеран се готви да обучава руските войски да използват тези дронове.

По време на посещението си в Еврейската държава в рамките на близкоизточната си обиколка тази седмица американският президент Джо Байдън ще участва в четиристранна виртуална среща на върха с акцент върху продоволствената сигурност с лидерите на Израел, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Индия. 

Съливан посочи, че държавите членки на ОПЕК имат капацитет да предприемат „допълнителни стъпки“ за увеличаване на добива на петрол. „Има капацитет за допълнителни стъпки, които могат да бъдат взети“, коментира той, попитан какви са възгледите на Белия дом за възможностите на ОПЕК да увеличи добива на петрол, след като някои страни, включително Саудитска Арабия, казаха, че са ограничени в способността да увеличат добива.

Путин: Русия не е започнала „нищо сериозно“ в Украйна

Съветникът каза, че по време на обиколката „ще споделим общото си разбиране ..., че смятаме за необходимо да има достатъчно предлагане на световния пазар за защита на глобалната икономика и за защита на американския потребител на бензиностанциите“.

По време на обиколката си Байдън ще посети Саудитска Арабия, като ще постави акцент върху енергийната политика в момент, когато САЩ и други страни са изправени пред нарастващи цени на горивата, които водят до покачване на инфлацията, посочва Ройтерс, цитирана от БТА. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама