Страната, в която могат да ви хвърлят в затвора за домашен любимец

19:00, 24 юли 22 / Любопитно 25 2563 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Нова вълна от арести на собственици на домашни любимци и конфискация на техните животни в иранската столица Техеран. Полицията там наскоро обяви, че разхождането на кучета в парковете е престъпление. Забраната беше обоснована като мярка за „защита на безопасността на обществото“.

Той ме гледа с невинните си и красиви очи. Моли ме да го изведа на разходка, но аз не смея. Ще ни арестуват“, разказва Махса, която има куче.

В същото време иранският парламент скоро може да одобри законопроект за защита на правата на обществото срещу животните, който ще ограничи повсеместно притежаването на домашни любимци. Според предложеното законодателство притежаването на домашни любимци ще подлежи на разрешение, издадено от специална комисия. Ще има и минимална глоба от около 800 долара за „внос, покупка и продажба, транспортиране и отглеждане“ на редица животни, включително често срещани домашни любимци като котки, костенурки и зайци.

„Дебатите около този законопроект започнаха преди повече от десетилетие, когато група ирански депутати се опитаха да прокарат закон, с който да се конфискуват всички кучета и да се дават в зоологически градини или да се оставят в пустините“, заяви пред Би Би Си д-р Паям Мохеби, председател на Иранската ветеринарна асоциация и противник на законопроекта. „През годините те промениха това няколко пъти и дори обсъждаха телесни наказания за собствениците на кучета. Но планът им не стигна доникъде“.

Сериозен ръст в броя на изоставените домашни любимци

Отглеждането на кучета винаги е било разпространено в селските райони на Иран, но през 20-ти век животните се превръщат и в символ на градския живот. През 1948 г. Иран е една от първите страни в Близкия изток, която приема закони за защита на животните, а правителството финансира първата институция за укрепване на правата на животните. Дори кралското семейство на страната е имало кучета като домашни любимци. Но Ислямската революция от 1979 г., при която шахът Мохамед Реза Пахлави е свален, променя много аспекти от живота на иранците и техните кучета. В ислямската традиция животните се смятат за нечисти. В очите на новия режим кучетата се превръщат и в символ на „западничеството“, което той се опитва да ограничи.

„Не е имало твърд регламент за притежаването на кучета“, сподели пред Би Би Си д-р Ашкан Шемирани, ветеринарен лекар от Техеран, цитиран от offnews.bg. „Полицейските сили арестуват хора за това, че разхождат кучетата си или дори ги носят в колите си, въз основа на тяхното тълкуване на това, което може да се разглежда като символ на западничеството“. Д-р Шемирани каза, че властите дори са създали „затвор“ за конфискуваните домашни любимци. „Чухме много ужасяващи истории от това място“, добавя той. „Животните бяха държани в продължение на много дни на открити площи без подходяща храна и вода, докато собствениците на кучета преминаваха през всякакви правни проблеми“.

Защо домашните любимци са полезни за здравето

Проблеми с вноса на храна

Икономическите проблеми на Иран, последвани от дългогодишни западни санкции, също са изиграли роля за новия законопроект. Властите забраниха вноса на храна за домашни любимци за повече от три години като част от стремежа да се запазят валутните резерви на страната.

В среда, доминирана от чуждестранни марки, това означава скок на местните цени, особено след създаването на нелегален пазар. Ние сме силно зависими от хора, които внасят тайно храна“, казва пред Би Би Си собственик на ветеринарна клиника в град Машхад. Цените сега са пет пъти по-високи от тези, които бяха само преди няколко месеца“.

Собственикът твърди, че местно произведената храна за домашни любимци не отговаря на стандартите: „Качеството е много лошо. Фабриките използват евтино месо или риба, дори съставки с изтекъл срок на годност“.

И персийските котки не са в безопасност в родината си

Новото законодателство не е насочено само към кучетата. Котките също са включени в списъка на животните - споменати са дори крокодилите. Това е така, въпреки че Иран е родното място на персийските котки - една от най-известните породи в света.

„Можете ли да повярвате, че сега персийските котки не са в безопасност в родината си“, изтъкна пред Би Би Си ветеринарен лекар от Техеран. „Няма никаква логика в този закон. Хардлайнерите искат да покажат железните си юмруци пред хората“.

Д-р Мохеби, председател на Иранската ветеринарна асоциация, нарече предложения закон „смущаващ“. Ако парламентът приеме законопроекта, следващите поколения ще ни запомнят като хора, които са забранили кучетата, защото са кучета, и котките, защото са котки“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама