Венеция приканва туристите да пият вода от фонтаните

19:30, 20 юли 22 / Свят 25 1990 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Във Венеция, която посреща милиони посетители всяка година, туризмът допринася за производството на между 28 и 40% от отпадъците в зависимост от сезона, според данни на местната администрация, включително купища пластмасови бутилки за вода.

За да се преборят с отпадъците, местните власти насърчават използването на бутилки за вода за многократно пълнене, като обръщат внимание на туристите върху огромната мрежа от чешми с питейна вода, разположени по площадите и алеите на водния град, както и фонтаните, в които за изненада на мнозина водата също става за пиене.

В историческия център има 126 фонтана, разположени на цялата територия. Те са лесни за намиране, има по един почти на всеки 100 метра”, казва архитектът Алберто Чинелато.

Париж разчита на водите на Сена да охлаждат забележителностите

За да улесни още повече работата, компания за дистрибуция на вода пусна приложение, което показва карта с всички най-близки фонтани.

В централно разположения хотел „Flora“ собственикът Джиоеле Романели също е решил да даде своя принос в кръстоносния поход срещу пластмасата, като обучава своите гости. „Просто отпечатахме картичка, на която с малка синя капка посочваме фонтаните на Венеция”, казва Романели. Още при настаняването гостите на хотела му се информират за „добрата вода” във Венеция. „Понякога те са изненадани да научат, че водата във Венеция е годна за пиене”, каза собственикът.

Венеция бързо възстановява туристическия си поток след пандемията от коронавирус, която я лиши от икономическия ѝ живот. Но след като през 2019 г. броят на посетителите достигна общо 5,5 млн. души, засенчвайки 50 000 жители на центъра на града, длъжностните лица се опитват да ограничат пристигащите.

От януари еднодневните посетители ще плащат данък, който досега можеха да избегнат, като не оставаха да пренощуват. Данъкът, чиято стойност е между 3 и 10 евро в зависимост от броя на хората, ще се плаща онлайн на специален уебсайт. Той ще предоставя на посетителите QR код, необходим за влизане в различните входни точки на историческия център, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама