Париж разчита на водите на Сена да охлаждат забележителностите

18:45, 17 юли 22 / Свят 25 2496 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Предвид все по-честите горещи вълни, парижките власти искат да разширят своята мрежа на „градско разхлаждане“, която поддържа подходяща температура на забележителностите като се използва водата на река Сена. Така се избягват индивидуални охлаждащи устройства, които използват електричество и произвеждат парникови газове, пише Франс прес.

От 20 години насам под краката на парижани има близо 89 км тръби, по които преминава вода с температура 4 градуса. Ниската температура на водата поддържа и лятната температура на емблематичните обекти на френската столица като Лувъра и парламента.

Париж има амбицията да развие „най-голямата в света мрежа за разхлаждане“ до 2040 г. За целта е подписан 20-годишен договор с енергийната група „Анжи“ и столичната компания за градски транспорт, които притежават съвместно предприятието „Парижка свежест“.

През 2042 г. ще бъдат обслужвани всички квартали на Париж“, заяви Дан Лер, помощник на парижкия кмет, който отговаря за водните ресурси.

Кристоф Ладораде, търговски директор в „Анжи“, предлага на кметството да се придържа към „разлика от 5 до 8 градуса между външната и вътрешната температура“, което водната мрежа позволява. В бъдеще се очаква тя да обхване всички парижки болници, някои училища и спирки на метрото.

Охладителната станция „Канада“ е на десния бряг на Сена, близо до моста на инвалидите. Помпите и мрежата от тръби се намират на 40 м дълбочина. На едно от четирите нива на тази станция, влязла в експлоатация през 2008 г., водата на Сена се филтрира, а след това навлиза в други тръби, където една стена я разделя от затворения цикъл на охлаждането. На долното ниво помпа поставя под налягане хладилен агрегат, за да охлади водата и да я вкара в подземните тръби и да започне циркулацията ѝ. Системата работи почти автономно, управлявана дистанционно от двама техници.

За разлика от градското отопление в Париж, водното охлаждане не е предназначено за жилища или частни лица. Клиенти са „офис сгради, търговски центрове, музеи, институции или дори хотели“, казва Беноа Рейделе, директор на проекта „Парижка свежест“. Лувърът, Националното събрание и студиата на Радио Франс са прохладни отчасти благодарение на водата на Сена.

Системата работи през цялата година, тъй като универсалните магазини и музеите трябва да поддържат помещенията си хладни и да следят влажността на околната среда. През зимата тя използва „безплатно охлаждане“, като водата на Сена влиза директно в контакт с водата от мрежата.

Един мегаватчас охлаждане струва 137 евро. Това е доста скъпо, но доста по-добро за околната среда от охлаждането с индивидуални инсталации, подчертава Рейделе. След като се стопли, водата се връща в Сена. Малката разлика с околната температура не влияе на фауната и флората на реката, пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама