Шолц призова за отпадане на правото на вето в ЕС

12:10, 18 юли 22 / Свят 25 2494 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Германският канцлер Олаф Шолц призова за премахване на правото на вето по външнополитически въпроси. Според него това ще доведе до по-силен геополитически Европейски съюз на фона на настоящите събития в Украйна. Той изрази това мнение в статия, публикувана от неделното издание на вестник „Франкфурт алгемайне“.

Отпадането на ветото би означавало, че България е използвала една от последните възможности, за да вразуми Северна Македония, че не може да пробие в ЕС с антибългаризъм, пише „Сега“.

Шолц заяви, че през последните години често се чуват основателни призиви ЕС да се превърне в геополитически играч. „Благодарение на историческите решения, взети през последните няколко месеца, Европейският съюз направи голяма крачка напред в тази посока“, написа германският премиер и добави, че е невъзможно да се спре дотук. „Целта трябва да бъде да обединим редиците си във всички онези области, в които в Европа твърде дълго се борим за [единни] решения: например в миграционната политика, в изграждането на европейска отбранителна система, в технологичния суверенитет и демократичната устойчивост“, подчерта Шолц, цитиран от БГНЕС.

Шолц забъркан в секс скандал в Германия

Германия, каза той, ще направи конкретни предложения по този въпрос през следващите няколко месеца. „Наясно сме с последиците от решението ни за геополитически Европейски съюз. Постоянното разединение, постоянните разногласия между държавите членки ни отслабват. Ето защо най-важният отговор на Европа в този преломен момент е единството. Трябва непременно да го поддържаме и задълбочаваме“, казва Шолц и уточни какво, според него, означава това: „Край на егоистичното блокиране на европейските решения от страна на отделни държави членки. Край на националните, изолирани усилия, които вредят на Европа като цяло. Просто не можем повече да си позволим национално вето, например във външната политика, ако искаме да продължим да бъдем чувани в един свят на конкуриращи се велики сили последните няколко месеца, Европейският съюз направи голяма крачка напред в тази посока“, каза германският канцлер.

Европейският съюз е по-привлекателен от всякога, той се отваря за нови членове и същевременно ще бъде реформиран.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама