Радев връчи третия мандат на БСП

17:10, 18 юли 22 / Политика 25 3571 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

БСП успя да запази добрия тон в една сложна коалиция, похвали социалистите президентът и допълни, че левицата е показала, че може да търси консенсус. Вярвам, че ценностите, които обединяват хората от левицата - мир, справедливост, солидарност, свобода са и ценности, в които трябва да се ръководи всяко едно българско правителство, изтъкна Радев. В отговор Свиленски увери, че партията ще „положи всички усилия“ да състави кабинет. 

БСП започва консултации от утре

След срещата, продължила едва 3 минути, лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви пред журналисти, че БСП остава на позицията, че министър-председателят, който ще бъде излъчен с третия мандат за съставяне на правителство, трябва да е излъчен от най-голямата парламентарно представена партия - „Продължаваме промяната“„Напълно разбираме отговорността си и ще подходим разумно, спокойно и диалогично с цел да гарантираме сигурност в държавата и спокойствие на хората и да изпълним програмата, която разписахме“, отбеляза тя. 

По думите ѝ все още няма име, което да се обсъжда като кандидат за министър-председател. Изискването на социалистите обаче новият премиер да не е Кирил Петков остава. „Мисля, че той, правейки крачка назад, разбра това и заслужава уваженвие за постъпката си“, каза Нинова, цитирана от БНТ.

Тя обяви, че преговорите за съставяне на кабинет започват още от утре с най-голямата партия в Народното събрание - Продължаваме промяната. За основа на разговорите с всички политически сили ще служи управленската програма, подписана преди няколко седмици между Продължаваме промяната, БСП и Демократична България.

Социалистите ще преговарят с досегашните си партньори в управлението - Продължаваме промяната, Има такъв народ и Демократична България, както и с независимите депутати, които се отцепиха от ИТН. Консултации с ГЕРБ, ДПС и Възраждане няма да се провеждат.

Според Корнелия Нинова най-трудното в преговорите ще е връщането на добрия тон между Продължаваме промяната и Има такъв народЧервени линии обсъждахме по време на съставянето на програмата с Продължаваме промяната и Демократична България. След като сме я подписали, значи е постигнато съгласие по спорните теми. Досега с „Демократична България“ сме работили добре и разумно и винаги сме намирали решения в името на националния интерес, въпреки различията помежду ни. Така че ДБ няма да е най-големия проблем, а това да се намери сечението и добрия тон между „Прозължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. Трудното е сега - партньорите, които си казаха остри неща, минаха в личното си простраство, да седнем всички на масата и да си говорим сериозно за политики“, посочи лидерът на БСП.

Министрите ще станат ясни след като постигнат съгласие за подкрепа на управленската програма. „БСП си харесва министрите. Намираме се в тежки кризи и енергийна, и икономическа, предстоят тежки зимни месеци, смятаме, че трябва да се носи ясна полит отговорност. Сега трябват лидери държавници, които да кажат да - трудно е, но поемаме своята отговорност“, подчерта Корнелия Нинова.

Припомняме, че по-рано лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че социалният елемент ще бъде основен при предстоящите преговори за съставяне на правителство с третия мандат

Премиерът в оставка Кирил Петков вече изрази готовност от ПП да водят разговори с всички с изключение на тези, „чиито конци са дърпани от задкулисието“. „Има такъв народ“ и „Демократична България“ също дадоха заявка, че ще седнат на масата за преговори.

Последен опит

Това е последният опит за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. От „Продължаваме промяната“ не успяха да съберат подкрепа като първа политическа сила, а ГЕРБ-СДС веднага върнаха мандата – с идеята, че извънредни избори са решението за политическата криза в страната.

По Конституция БСП няма срок, в който трябва да върне мандата – изпълнен или неизпълнен. Според тълкувателно решение от 1992 г. това е препоръчително да стане в рамките на седмица.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама