Нинова каза кой ще е приоритетът при преговорите за правителство

15:25, 18 юли 22 / Политика 25 2481 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В момента предстоят преговори за съставяне на правителство, отново ще поставим на първо място социалния елемент. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова на пресконференция в Министерството на труда и социалната политика. 

По думите ѝ основните проблеми са свързани с инфлацията, цените, доходите, бедността, неравенството. Затова и в преговорите за нов кабинет, ще продължим да бъдем социалния стълб в политиката на България, добави Нинова, цитирана от bTV.

За седем месеца постигнахме в социалната политика неща, за които се борехме през последните десет години при правителства на ГЕРБ без успех, но сега успяхме за много кратко време да свършим много неща, каза Нинова. Политиките ни бяха ориентирани към слабите, уязвимите, включително към хората с увреждания, отбеляза вицепремиерът в оставка.

Тя посочи, че от днес започва серия от отчети, която ще правят министрите в кабинета от коалиция „БСП за България“.  

За нас социалната политика е абсолютен приоритет. За много краткото време, връхлетени от много кризи, успяхме чрез бюджета да подкрепим семейства, домакинства, деца, възрастни хора с 22 млрд. лева, посочи вицепремиерът в оставка.

Тези пари и политики бяха ориентирани към увеличаване майчинство, безплатни детски градини и ясли, увеличаване на пенсии, подкрепа на работещите с увеличаване на ваучерите, увеличаване на броя на семействата, които ще получат енергийни помощи през зимните месеци, както и на сумата, с която те ще бъдат компенсирани за тежестите, които ни чакат, цените и инфлацията, допълни Нинова.

Не Нинова, а Свиленски взима мандата

Днес президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяна на правителство на БСП. Мандатът ще получи Георги Свиленски като председател на парламентарната група, както е по конституция, обяви Нинова, цитирана от БГНЕС.

На въпрос кой ще бъде предложен за премиер Нинова заяви: „За премиер ще си говорим по-късно, след като получим мандата от президента“. Тя все пак потвърди, че кандидатурата за премиер трябва да дойде от най-голямата парламентарна група ПП.

„Имаме 7-дневен срок за представяне на име на премиер, а след това има повече време за създаване на кабинет“, заяви още Нинова и продължи: „Ще се постараем на преговорите - имаме добра основа за преговори, имаме програмата, изработена преди две седмици“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама