Близък до Гешев военен магистрат пристигнал веднага на катастрофата на „Черни връх“

10:31, 17 юли 22 25 3083 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Военен прокурор е пристигнал веднага след полицията на мястото на тежката катастрофа на столичвия булевард „Черни връх“, предизвикана от Георги Семерджиев и взела живота на две млади жени.

„Той се е легитимирал и е започнал да оглежда останките от колата докато говори по телефона“, разказа криминалистът Иван Савовв пред Нова телевизия и подчерта, че има някои разминавания в информацията по случая.

„Първи на мястото на произшествието са пристигнали униформени служители от едно специализирано подразделение в София, които са запазили местопроизшествието и са извършили първите рутинни действия по обезопасяването на района. Интересно е кой е дошъл след тях – един човек с бял костюм. Това е един военен прокурор. Този човек се появява, влиза в периметъра, който е ограден, легитимира се като магистрат и започва да говори по телефона, да оглежда и да обикаля останките от автомобила и за съжаление телата на загиналите момичета", каза Савов.

Възможно е военният прокурор да е минавал от там като случаен гражданин. „Моята хипотеза е, че някой го е изпратил там, за да види какво се случва. И тук вече нещата излизат извън МВР и въпросът е дали въпросното лице Семерджиев не е свързан с по-високите етажи на властта. Този военен прокуроро е приближен до главния прокурор. Всички го знаят. Говоря за Адалберт Кръстев, да“, подчерта криминалистът.

По думите му униформените служители нямат право да му направят каквото и да било. „Той – бидейки магистрат – има правото да се намесва в рамките на произшествието. Едва след това пристига автомобил от Четвърто районно, управляван от Мирослав, приятелят на Симона. И след това пристига и самата Симона Радева. Тя е била цивилна и с личния си автомобил и стои там около 40 минути. Интересно е, че униформените от районното там не са ѝ попречили. Тя си говори с тях и след това си тръгва“, заяви той.

Полицайката не е била в колата на Семерджиев

Лицето, което е посочено като отвлякло Семерджиев, е разпитано в продължение на часове в Националната следствена служба. Много интересни неща има в неговия разпит. Не се потвърждава тезата за отвличане. Това каза пред NOVA NEWS Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена служба по повод катастрофата на бул. „Черни връх”, при който загинаха две млади жени.

Тодоров не пожела да каже какво точно е било разказано, но уточни: „Неща, които най-вероятно ще са относими към друго досъдебно производство, за друга дейност, извършвана от кръг лица, повече клоняща към документни, финансови, данъчни престъпления“.

Откриха наркотици в кръвната проба на Семерджиев

Категорично полицейският служител Симона Радева не е била в автомобила към момента на ПТП-то“, добави следователят. „Тя активно е участвала и му е помагала  да се укрие и вероятно да прикрие следи от престъплението”, каза той.

По думите му засега всички протоколи от разследването са одобрени. „Всички доказателства са годни. Ние сме много напред в разследването, работата ни по т.нар. горещи следи беше много интензивна и мисля, че всичко възможно е събрано. Сега предстои експертен анализ, на база на който да се направят много връзки", посочи Тодоров.

Той обясни влизането „малко по-късно в помещението, в което е открит вероятният извършител“ с Наказателния кодекс, по който се изисква да се изпълнят редица процедури. Те пък са необходими, за да може съдът да признае доказателствата за годни и чрез тях да се докаже вината на обвиняемия.

Ние можеше да действаме много по-бързо, много по-инетересно за публиката, но да не постигнем целения процесуален резултат”, обясни Ясен Тодоров.

И още по същество - натривките са взети още вечерта. Веднага след взимането на кръвната проба е бил извлечен ДНК профил. Преди 72-рия час на база на това съвпадение и с експертизата за маратонките съдът е направил обосновано предположение кой е извършителят и го е задържал.

„Заради здравословни проблеми“: Семерджиев не се яви в съда

Метамфетамините в кръвта на Семерджиев са открити сутринта. „В комбинация с другите деяния на лицето, не може да бъде приложена разпоредбата за така наречения маловажен случай“, категоричен бе следователят. 

По този случай свидетели или очевидци на лица, излизащи от автомобила, няма, добави още Ясен Тодоров.

По думите му предстои да се съберат всички записи от камери на Столична община и Пътна полиция-СДВР, за да се види кой е управлявал автомобила през деня непосредствено преди катастрофата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама