Как да се предпазим от хранителни натравяния през лятото

18:45, 16 юли 22 / Любопитно 25 2083 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За да предотвратите отравяне през лятото, трябва да миете ръцете си по-често и добре да подлагате продуктите на термична обработка, уверява гастроентероложката, кандидат на медицинските науки Надежда Пахомовская. Тя посочи други начини за избягване на хранителни инфекции в интервю за Aif.

Според нея през лятото рискът от натравяне е много по-висок, тъй като дори храната, съхранявана в хладилника, се разваля по-бързо в жегите. „Сурово месо, птици, риба и морски дарове (включително мариновани), деликатеси и сандвичи, салати, нарязани плодове и зеленчуци, млечни продукти могат да прекарат само два часа извън хладилника през лятото, а в жегите (при температури над 32 градуса) - не повече от час “, обясни Пахомовская.

Сред най-честите симптоми, които се появяват при хранително отравяне, са повръщането, коремната болка, треската, летаргията, студените тръпки и общо влошаване на състоянието. За да избегнете подобни здравословни проблеми, Пахомовская съветва да следвате няколко прости правила.

Как екстремните горещини влияят на тялото ни

На първо място, тя препоръчва винаги да миете ръцете си със сапун преди хранене и да не ядете нищо навън. „Нарушенията на санитарно-епидемиологичните мерки в заведенията също могат да причинят отравяне“, предупреди експертката. Освен това през лятото е необходимо да се използват антисептици, да се запържват или изпичат добре храните и винаги да се изплакват зеленчуците и плодовете с вода.

Сред другите полезни препоръки на лекарката е по-често да сменяте гъбите за миене на съдове. Пахомовская съветва да правите това на всеки три до пет дни, тъй като влажността и топлината насърчават развитието на патогенни бактерии.

Експертката подчертава, че за месо, зеленчуци и хляб трябва да се използват различни дъски за рязане, а приготвените и суровите храни не трябва да се прехвърлят в един и същи съд. Това, според гастроентероложката, ще избегне замърсяването на готовата храна с бактерии от суровата храна, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама