„Целият европарламент разбра за чадъра над бившата ни власт“

10:14, 16 юли 22 / Политика 25 6235 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Чадърът на прокуратурата над бившите управляващи все още не е свален и това стана очевидно за всички в Европейския парламент. Това ще се дискутира още дълго в нашите комисии. Това каза евродепутатът Цветелина Пенкова от „Прогресивния алианс на социалистите и демократите“.

По думите ѝ докладът за снимките, за които се предполага, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, е бил предоставен само на един единствен евродепутат – този от Европейската народна партия, чийто член са и ГЕРБ.

„Той си позволи да задържи този документ. Бяха направени определени внушения. Остави се усещане за политизиране и вмешателство на политическите процеси на една държава членка“, каза Пенкова.

Снимките на Борисов с кюлчета били манипулирани, според назначена от Гешев експертиза

„Когато българската прокуратура си позволява да даде документ, който да се използва като политически инструмент и се представя само на една партия, считаме, че такова вмешателство и опити са неуместни“, допълни тя.

Според евродепутата страната ни трябва да спре да очаква някой отвън да разреши вътрешните ни проблеми.

Йорданова: В България се диша по-леко

По неясни причини главният прокурор Гешев предпочита да уведомява европейските представители, евродепутатите от конкретна политическа сила, а не намира за необходимо да уведомява българските народни представители по това конкретно дело. Той дължи отчетност на българския парламент. Това заяви пред bTV министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Припомняме, че вчера главният прокурор бе изслушан в антикорупционната комисия в Народното събрание, след като евродепутатът Томаш Здеховски изнесе информация, че кадрите са манипулирани и се позова на информация от българската прокуратура.

В България се диша по-леко, тежестта на корупцията определено е по-малка. Видяхме през последните шест месеца, че по важни въпроси като че ли управлението загуби темпо. Многократно от „Демократична България“ сме казвали, че ни трябва ясна програма с ясни срокове“, каза още Йорданова.

Правосъдният министър добави борбата с корупцията не е еднократен акт, а систематично усилие, което изисква воля, инструментариум и последователни усилия. „Тя не се заключава в едни PR акции и арести. Например, повече прозрачност. Законопроектът за европейските делегирани прокурори е от май в парламента. Отне почти два месеца да стигне до първо четене в пленарна зала. Защо? Трябва да има ефективен механизъм за носене на отговорност от главния прокурор“, заяви тя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама