Цветът на очите определя склонността към заболявания

19:15, 14 юли 22 / Любопитно 25 2348 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Цветът на очите на човек може да определи към какви заболявания е склонен, казва офталмологът д-р Татяна Шилова пред Ura.ru.

Според Шилова хората с кафяви очи са предразположени към глаукома заради пигментираните ириси - заболяване, което може да доведе до слепота. От друга страна, хората със светли очи имат по-малко слънцезащитен пигмент, така че очите им са по-слабо защитени от слънцето. „Такива хора са по-склонни да страдат от меланоми - злокачествени тумори“, казва тя.

Модерните форми на слънчевите очила за това лято

Ако ирисът е с различни цветове (т.е. пъстри очи), това означава наличие на хетерохромия. Придобитата хетерохромия, която се появява в резултат на реакция към медикаменти и може да сигнализира за началото на заболяване, трябва да бъде причина за безпокойство. „Подобни промени са тревожни“, казва Шилова, цитирана от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама