13 лесни начина да преборим жегата

18:40, 13 юли 22 / Любопитно 25 1815 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Прогнозата за времето в Европа тази седмица е обезпокоителна, като живакът ще надхвърли 40 градуса дори в северните страни. В случай, че сме се съмнявали, че тези високи температури са резултат от глобалното затопляне, метеоролозите отбелязват, че в Испания и Португалия ще бъде със 7 градуса по-горещо от обичайното за този период на годината - до 47 градуса в Севиля. Сегашният рекорд на Обединеното кралство (2019 г.) от 38,7 °C вероятно ще остане в историята до края на седмицата.

Има толкова много начини за справяне с климатичната криза, като най-добрите са колективни. Но в много краткосрочен план „преодоляването на горещината“ прилича много на това да останем хладни - чрез мерки, които не увеличават потреблението на изкопаеми горива. Хидратацията е от решаващо значение - в случай че никой не ви е казал през последния час.

Вентилатори вместо климатик

На първо място, нека обърнем внимание на климатиците. Тези скучни корпуси от пластмаса и метал са сериозни консуматори на енергия - използват повече електроенергия от всеки друг основен уред в домовете ни. Самостоятелните климатици също така изпускат хладилни агенти, съдържащи флуоровъглероди (HFC): токсични газове, които допълнително допринасят за цикъла на изменение на климата.

Вентилаторите са много по-добър вариант и могат да допринесат за намаляване на нетърпимите температури в помещенията, когато са разположени правилно.

Един от начините за създаване на охлаждащ въздушен поток е поставянето на вентилатора до отворен прозорец в стаята. Или пък го насочете от отворен прозорец от северната страна на дома си, за да създадете „ефект на комина“, който ще вкарва въздух от тази сенчеста посока.

Как екстремните горещини влияят на тялото ни

Контрол над въздушните потоци

Съществуват обаче и още по-прости начини да вземете превес в условията на гореща вълна. Следете температурите вътре в помещението в сравнение с тези навън - щом навън стане по-топло, затворете прозорците и вратите, за да задържите топлия въздух навън. Най-добре е също така да затворите вътрешните врати, за да не се превърне въздухът в къщата в една смес. Обърнете внимание на този съвет, когато относителните температури се сменят сутрин и вечер, за да влезе по-хладен въздушен поток.

Затваряне на завеси и щори

Затваряйте завесите и щорите на слънчевите прозорци, за да не прониква прекалено много слънце. Южноевропейските страни обикновено са по-добре оборудвани за това с щори, но има бързи решения, ако внезапно ви се стори, че в някои помещения е прекалено горещо. Поставянето на вестници или картони на прозорците ще даде желания ефект.

Подготвяйте храната си по-рано през деня

Здравият разум подсказва, че всичко, което генерира топлина, ще увеличи общата топлина в дома ви. Интуитивно погледнато, сешоарът е по-малко желан.

Но едно от местата, където е полезно да преосмислите ежедневните си дейности, е кухнята. Една питателна салата е по-вероятно да ви допадне в горещ ден, но ако все пак ви се налага да използвате фурната, какво ще кажете за приготвяне на храна по-рано през деня?

Останете свеж като репичка

Пиенето на достатъчно количество вода наистина трябва да се повтаря - особено след като здравните органи изтъкват, че честотата е повече от количеството. Но има и редица други освежаващи напитки, с които да утолите жаждата си.

Студена или гореща ментова напитка е чудесна за разхлаждане, тъй като естественият ментол стимулира рецепторите за прохлада в организма. Освен това ментата е много лесна за отглеждане билка на перваза на прозореца или в градината. Парче краставица в чашата с вода, също спомага за освежаването на организма в горещините.

Как да си приготвим уникални летни коктейли с чай

Останете хладни през нощта

Въпреки че има много неща, които можете да направите, за да регулирате температурата си през деня, неспокойните нощи често са най-лошата част от горещата вълна. Ако вече сте се отказали от одеялото, друг успокояващ съвет е да увиете студена мокра фланела около врата си през нощта.

Мокри чаршафи и дрехи

Влажна памучна тениска може да донесе облекчение през деня, а оставянето на мокри чаршафи и дрехи да изсъхнат вътре ще помогне за понижаване на температурата в стаята.

Носете свободни дрехи

Когато говорим за дрехи, силно се препоръчва носенето на свободни дрехи. Естествените влакна като памук и лен правят тъканта изключително дишаща (и са по-малко вредни за морския живот от синтетичните, които отделят микропластмаса при пране). Тъканта от биоразградими влакна абсорбира по-добре потта и подпомага циркулацията на въздуха около тялото.

Носете „патладжанена шапка“

Ще има много компании, които ще предлагат продукти за борба с горещините, някои от тях по-ефективни, евтини и устойчиви от други.

Но ако набързо огледате вещите си, може да откриете някои предмети, които са готови да бъдат използвани отново - от бутилки за гореща вода до колби, които се използват за съхранение на студени напитки.

„Патладжанена шапка“ - шапка обвита в дизайна си с ледени пакети. Може да се държи в хладилника и да е готова за всяко повишаване в температурите.

Започнете деня си по-рано

Една от трудностите на горещите вълни е, особено с факта, че повече хора работят дистанционно, отколкото преди пандемията, е да поддържате енергията и мотивацията си у дома.

Един от начините за облекчаване на този проблем е да започнете деня си по-рано, като по този начин се възползвате максимално от прохладните часове. Тъй като физическите упражнения са от ключово значение за предотвратяването на чувството за отпадналост, отделянето на малко време за активна дейност между 7 и 9 ч. сутринта е чудесен начин за започване на деня.

Поемете „лъвски дъх“

Упражненията не само дават тласък на енергийните ни нива, но има и редица съвети, които можем да вземем от различните спортове и практики, за да останем хладни. Поемете „лъвски дъх“ в моменти на претоварване през деня. Това се използва за охлаждане и успокояване: просто отворете широко устата си и оставете езика си да виси навън, вдишайте дълбоко през носа, а след това издишайте силно през устата си, като издадете звук на въздишка.

Подремнете

Северноевропейците, които очакват предстоящите горещини, може би ще искат да последват примера на южноевропейците и да подремнат през най-горещата част на деня. Разбира се, това няма да се впише в графика на всички, но така или иначе е най-добре да оставите задачите, които изискват най-голяма концентрация, за по-хладните части на деня.

Насладете се на хладен душ

Ако сиестата не е възможна, бърз скок под душа може да бъде промяната, от която се нуждаете в средата на следобеда. Дори ледена вана за крака може да свърши работа. През уикенда хората ще търсят по-големи водни басейни, които да ги разхладят. Въпреки че е препоръчително да ограничите времето, прекарано на прякото слънце, трудно е да се измисли по-освежаващ начин да изкарате деня, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама