Мишки, хранени с мазни храни в продължение на 30 седмици, показват признаци на депресия, тревожност и Алцхаймер, съобщава „Сайънс Алерт“.
Евтината, леснодостъпна и силно преработена храна, която консумираме твърде много, е вредна за нас. Интересно ново проучване върху мишки потвърди трайната хипотеза, че храните с високо съдържание на мазнини и захар и влошаването на когнитивните функции, като например болестта на Алцхаймер, са свързани.
„Затлъстяването и диабетът увреждат централната нервна система, изостряйки психичните разстройства и когнитивния упадък. Доказахме това в нашето изследване с мишки“, казва Лариса Бобровска, невролог и биохимик от Университета на Южна Австралия, цитиран от БГНЕС.
„Добре известно е, че хроничното затлъстяване и захарният диабет тип 2 често се свързват с болестта на Алцхаймер, заедно с много други съпътстващи заболявания, включително сърдечносъдови заболявания и бъбречна дисфункция“, пише екипът в новия си документ. „Освен това затлъстяването и диабетът тип 2 все повече се свързват с нарушената функция на централната нервна система, като изострят психиатричните и когнитивните разстройства, включително разстройствата на настроението, когнитивния упадък и деменциите“.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар