Заради пестициди: Отхвърлят по 22 тона храни на ден на „Капитан Андреево“

12:02, 10 юли 22 25 1749 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

През миналата година средно на ден са отхвърляни 6 тона храни, в момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отхвърля заради завишено съдържание на пестициди 22 тона храни на ден, което е 246 процента повече, съобщи на пресконференция заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Той представи актуална информация за резултатите от проверките на фитосанитарния, здравния и ветеринарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, в които се включи мисия, изпратена от Европейската комисия.

Проверката на ЕК откри редица нарушения при контрола на храните на пункта

Проверката на ЕК откри редица нарушения при контрола на храните на пункта, стана ясно по време на пресконференцията. Резултатите са предоставени на ГДБОП, предстои да бъдат дадени и на прокуратурата, съобщи зам.-министърът.

Брюксел започва одит на „Капитан Андреево“

По думите му партидите със завишено съдържание на пестициди преди БАБХ да започне лабораторна дейност са 0,36%, а след това са 0,63%. Общият обем, който минава контрол за предходния период е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона. В периода, в който БАБХ започва своята дейност на пункта, са преминали за контрол 21 хил. тона храни, като са отхвърлени 806 тона, съобщи Христанов. Сравнихме и същия период на миналата година спрямо тази година, каза зам.-министърът. В онзи период на миналата година са отхвърлени заради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхвърля 806 тона храни. Това е увеличение със 727% на количеството отхвърлена заради пестициди храна.

От януари 2020 г. до ноември 2021 г. в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е регистрирала повече изследвания, отколкото технически е способна да извърши, съобщи зам.-министърът, цитиран от БНР.

Друг интересен резултат от проверката, по думите на Христанов е, че за юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида, нито един отхвърлен килограм стока, не е върната от границата и не е предложена за унищожаване.

Продължават заплахите заради одита на ГКПП „Капитан Андреево“

Трима инспектори на дойдоха на работа в тези 4 дни на одита, като си пуснаха болнични пбуквално вечерта преди започване на одита. Имаме сигнали, че те и техните семейства са били заплашвани, за да си вземат болнични и да не дойдат на работа“, каза Иван Христанов, цитиран от Нова телевизия.

„Подкуп на абонамент“: Предлагали половин милион месечно на зам.-министър Христанов

По думите му в серията заплахи за няколко месеца са попаднали двама народни представители и 3-ма висши чиновници. На поне двама души са били предложение подкупи, за да се откажат.

На Капитан Андреево чакат връщането на „правилните сили”

От 2013 г. до днешна дата не е правен одит на колегите на ГКПП „Капитан Андреево“, някой е забранил, съобщи директорът на БАБХ Христо Даскалов.

От думите на Христанов стана ясно, че частната лаборатория „Евролаб“ отказва да освободи помещението на БАБХ на границата. „След няколко дни и седмици ние няма да можем да ги спрем, защото няма да можем да бъдем на съответните постове, каза той, цитиран от БГНЕС и допълни, че „някои от хората чакат старата власт да се върне, за да продължат закононарушенията“.

***

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама