Брюксел започва одит на „Капитан Андреево“

14:08, 07 юли 22 25 1253 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Одитори на Европейската комисия започват от днес проверка на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщи директорът на Българската агенция за безопасност на храните проф. Христо Даскалов пред БНР. 

„Последните две години одити се правеха онлайн. Когато си говорят двама човека през телевизора и се показват документи, когато се формализира работата, не може да се види действителната ситуация. Действителната ситуация може да се види, когато отидеш там“, коментира проф. Даскалов, който също ще участва в проверката.

БАБХ гони частната лаборатория от „Капитан Андреево“

По негови думи съдебните спорове с фирмата „Евролаб“, която досега осъществяваше фитосанитарния контрол на граничния пункт, са приключили и тя трябва да освободи помещенията. „Техните претенции, че ги ощетяваме, бяха парирани от Върховния административен съд. Към 15-16-и този месец би трябвало да приключи това изнасяне. Очакваме отпор“, обясни Даскалов.

Той уточни, че пробите все още се карат към София. Вече има помещение за новата лаборатория на границата, има проект за оборудването ѝ, обявена е и обществена поръчка за закупуването на оборудването, набират се кадри за обучение.

„До 10% положителни проби за пестициди се регистрират, откакто се промениха условията за проверки на граничния пункт, докато в предходния период за десет години назад делът е бил в рамките на 1.5-2%“, посочи Даскалов. По негови изчисления „това, което е трябвало да постъпва в републиканския бюджет, е било дадено да постъпва в други сметки, като по този начин България за десет години е била ощетена около 1 милиард лева“.

„Носеха се легенди и тези легенди се оказаха прави. Това беше едно от нещата, които принудиха недоброжелателите ни да предприемат страшна атака и да бутнат правителството“, заяви Даскалов.

През юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че германски митничари ще работят на ГКПП-Капитан Андреево. Вече повече от 2 месеца, ситуацията на Капитан Андреево е сложна. Това стана след като беше спряна работата на частната фирма, която извършва фитосанитарния контрол. Тя беше заменена от държавата, чрез Българската агенция по храните. Първоначално това предизвика огромни опашки от камиони. После пък се появиха обвинения за заплахи, предлагане на подкупи. Стигна се до остри обвинения между управлавящи и опозиция. Според сегашното управление именно техните действия на този пункт са предизвикали последните политически събития и сътресения, както и опитите да бъде свалено правителство, припомня „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама