Федерацията по щанги в опасност да остане без лиценз

20:54, 08 юли 22 / Спорт 25 1758 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев се срещна с председателя на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев. След пореден отказ за конструктивен диалог, иницииран отново от министър Василев, и предоставяне на необходимите документи за финансиране от страна на Колев, той поставя Министерството на младежта и спорта само пред една опция - да спре финансирането на БФВТ и да отнеме лиценза на федерацията.

Неделчо Колев се показа като човек, който не е в състояние да управлява БФВТ поради непреодолими дефицити отвъд личния си интерес. Той отказва да спазва каквито и да било срокове, да има изрядни документи, да изразходва държавни средства по предназначение, а не по лична преценка, пишат в позиция от спортното министерство.

Федерацията има просрочено задължение в размер на 31 193,56 лв. За това средствата за месеците юни и юли са задържани. БФВТ не е предоставила и всички договори със спортисти, треньори и длъжностни лица по финансовата програма.

Министър Василев отправя последно предупреждение към Неделчо Колев и ако от негова страна не бъдат предприети никакви мерки, през следващата седмица ще бъде отнет лицензът на БФВТ. Това означава, че действията на Неделчо Колев ще доведат до невъзможност за участия на националния отбор на световни и европейски форуми и завоюване на олимпийски квоти.

ММС вече частично обезпечи финансирането на състезателите от осем клуба в щангите с допуснато допълнително финансиране за успехите им. Спортистите няма как да страдат заради спорове и нехайство от страна на ръководителите им, изтъкват от спортното ведомство и допълват, че от другата страна стои човек, който е готов да жертва всичко, включително бъдещето на всички състезатели, за да защити личния си интерес.

Нова федерация?

По информация на Сега” още по време на държавното първенство по вдигане на тежести в Русе миналата седмица, 27 лицензирани клуба по щанги са постигнали съгласие да учредят нова федерация, което да стане веднага след отнемане на лицена на БФВТ. Новото сдружение ще кандидаства в най-кратки срокове пред ММС за лиценз. Впрочем, подобни действия е предприел и самият Неделчо Колев, на чиято страна са обаче десетина клуба, някои от които нямат лиценз в ММС.

На общо събрание през май 2021 г. делегатите гласуваха Неделчо Колев да бъде сменен със сирийския изнесмен Ариф Маджид. В заверата” срещу Колев тогава бяха националният треньор Иван Иванов и генералният секретар на федерацията Димитър Димитров, които до онзи момент бяха сред най-приближените му хора във федерацията.

След събранието обаче започнаха обжалвания на редовността му от различни клубове, близки до Колев. По този начин бе блокирано (до решаването на всяка отделна жалба) съдебното вписване на новия УС и новия президент на БФВТ.

България изпуска втори шанс за домакинство на Европейското по щанги

Така Неделчо Колев продължава да е президент на федерацията и единствен има право да внася документи за финансиране в ММС, да прави отчети, да разпределя средствата и въобще да развива официалната дейност на БФВТ.

В изминалата повече от година от изборното общо събрание Иван Иванов, национални състезатели и някои треньори се изказват периодично пред медиите, че Колев саботира тяхната работа; че не плащал участия на национални отбори по състезания, а това правел на добра воля Ариф Маджид; че бавел заплатите, а на други директно ги е спрял и т.н. Имаше и няколко декларации срещу него.

Същевременно Неделчо Колев, като де юре” президент, уволни Иван Иванов като старши треньор на националните отбори, а също и неговите помощници - Никола Колев и Алан Цагаев. Наскоро Колев назначи за старши личния наставник на национала Божидар Андреев - Пламен Братойчев, а останалите от А отбора заявиха, че ако Иван Иванов не е треньор, те напускат А тима.

В следващите дни ще стане ясно дали ММС ще спази заканата си да отнеме лиценза на БФВТ. Ако това стане и 27-те клуба - противници на Неделчо Колев, учредят бързо своя федерация, може да се очаква буквално дни по-късно документите ѝ за лицензиране да бъдат внесени за разглеждане. Това обаче се кани да направи и Неделчо Колев с неговите” клубове. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама