ЕК нямала отношение към плащанията на руското посолство в България

14:36, 08 юли 22 / Политика 25 1447 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската комисия отрече да има отношение към разрешаване на паричните преводи на руското посолство в България. Това става ясно след запитване от БНР към Еврокомисията дали има искане за дерогация за превод към руското посолство у нас, който според министъра на финансите в оставка Асен Василев попада директно под санкциите срещу Русия.

Блокирани ли са сметките на руското посолство от МФ?

Преди дни той твърдеше, че няма запорирани сметки на руското посолство. По думите му то е поискало дерогация за него и тя в момента се консултира с Еврокомисията.

„Има превод към руското посолство, който попада директно под санкциите на Европейската комисия. Руското посолство е поискало дерогация, т.е. България да отмени санкциите за този превод, а дерогацията в момента се консултира с ЕК. Когато от там получим становище дали трябва да се отменят санкциите за този конкретен превод…те твърдят, че преводът е за заплати на стойност 890 000 долара“, каза тогава финансовият министър.

Русия ни „поздрави“ за 143 години дипломатически отношения

От Европейската комисия твърдят пред БНР, че институцията не разрешава дерогации, а това се прави от националните компетентни органи. От комисията са посочили още, че са в контакт с всички страни-членки във връзка с прилагането на санкциите, но не ги обсъждат подробно.

Миналата седмица правителството реши да експулсира 70 руски дипломати и технически служители на руската дипломатическа мисия. Дори и след драстичното съкращаване, руското посолство остава с 43 свои служители в София, докато в българското посолство в Москва има едва 12 души, припомня „Мediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама