Русия ни „поздрави“ за 143 години дипломатически отношения

15:21, 07 юли 22 25 1568 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Навръх 143-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България, руското посолство у нас реши вместо да отправи поздрав, да се оплаче. 

Отхвърлихме ултиматума на Митрофанова, Москва закрива мисията си

В обстоен Facebook пост дипломатите изтъкват, че по инициатива на българската страна контактът с официалните власти практически не се поддържа. Според тях има и целенасочен стремеж към минимизиране на руското присъствие в България, визирайки обтегнатите отношения между двете страни в последните дни, след изгонването на 70 руски дипломати и служители на руското посолство. Не се посочва какъв точно ще бъде реципрочен отговор от руска страна, както и дали ще бъде закрита мисията у нас и съответно - прекъснати дипломатическите отношения. Оттам обаче определят все още като мъгливо бъдещето на руско-българските отношения и напомнят, че съвместната ни история е доказала, че трудностите са разрешими“.

Два самолета с отзовани руски дипломати отлетяха от София

От амбасадата отбелязват, че сме доближили този етап в дипломатическите си отношения, „имайки едно от най-ниските нива на взаимодействие за цялата ни дълга обща история“. И напомнят, че дори през годините на Втората Световна война и двете дипломатически представителства - както руското в София, така и българското в Москва - са функционирали нормално

Днес контактът с официалните власти по инициатива на българската страна практически не се поддържа, на дейността на Посолството се поставят какви ли не спънки. Провежда се целенасочена работа по минимизиране на руското присъствие в България, скъсване на нашите духовни и културни връзки, пренаписване на съвместното ни минало“, заявяват от посолството.

Подчертава се обаче, че народите на Русия и България продължават да си възприемат с топлина и симпатия. От руското посолство благодарят на всички български граждани, които се грижат за монументите на руските воини, сражавали се за свободата на България.

„Признателни сме на приятелите, които продължават да ни помагат и подкрепят дори в днешната сложна ситуация. С уважение се отнасяме към представителите на обществеността и медиите, които отстояват правото за плурализма на мненията в условията на доминиращата медийна русофобия“, заявява още посолството. 

„За 143 години сме преодолели немалко сложности, но всеки път волята на народите ни е допринасяла за нормализиране на отношенията. Убедени сме: официалните контакти лесно може да бъдат скъсани, но връзките между хората са нерушими, завършва позицията на руското посолство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама