Япония разработва сграда с изкуствена гравитация 

18:30, 10 юли 22 / Любопитно 25 1608 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Университетът на Киото, Япония и строителна корпорация „Каджима“ работят върху съвместно проучване за дизайн на жилищна сграда с изкуствена гравитация, която би могла да послужи в подготовката за живот на Луната и Марс, съобщи „Джапан таймс“.

Учени от университета и специалисти от „Каджима“ се опитват да преодолеят предизвикателствата, като изградят конусовидна жилищна сграда, която се върти и създава центробежни сили, постигайки нива на гравитация като тези на Земята. Гравитацията на Марс е 38 на сто от земната, докато тази на Луната е една шеста от земната.

Без гравитацията бозайниците вероятно няма да могат да се размножават и поколенията им може да не се развиват добре, се посочва в прессъобщение на съвместния екип. Ако хората растат в среда на микрогравитация, телата им може да се променят и да не са в състояние да се изправят на Земята. Предлагаме жилищно съоръжение с изкуствена гравитация като ключова технология за подготовка на хората за живот в Космоса“.

В зданието ще има минимални количества прясна вода, енергия, храна, почви и растителност, нужни за оцеляване, както и воден басейн по подобие на океан. „Хората могат да живеят в тази затворена среда, подобна на Земята и ще излизат единствено, когато искат да изпитат микрогравитацията например на Луната или на Марс“, обясняват учените.

Те ще разработят и прототип на система за обществен транспорт, свързваща Земята, Луната и Марс. Бъдеща подобна транспортна система също ще се нуждае от изкуствена гравитация, за да се сведат до минимум ефектите върху здравето по време на космическото пътуване, пише БТА. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама