Скулптурата на еврото пред ЕЦБ се продава на търг

11:10, 06 юли 22 / Свят 25 1391 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Най-известният символ на еврото – прословутата синя скулптура пред бившата сграда на Европейската централна банка във Франкфурт, е обявен за продажба, съобщава „Политико“.

Еврото достигна най-ниската си точка спрямо долара от 20 години

Високата 14 метра скулптура беше издигната заедно с въвеждането на евробанкнотите през 2001 г. и успя да издържи на финансовата криза и кризата с държавния дълг. Но се оказва, че вече е твърде скъпа за поддръжка.

Емблематичното произведение на изкуството на немския художник Отмар Хьорл се поддържа от организация с нестопанска цел в сферата на културата през последните 21 години. Нарастващият вандализъм и липсата на спонсорство са принудили организацията да продаде произведението на търг до октомври.

Евродепутатите одобряват влизането на Хърватия в еврозоната

Свързахме се със 110 банки през последните 12 месеца и 90 дори не си направиха труда да ни отговорят“, коментира пред „Политико“ председателят на неправителствената организация Манфред Пол, цитиран от „Мediapool“.

ЕЦБ, която дава 15 000 евро годишно за поддръжка на скулптурата, също не е заинтересована да увеличи подкрепата си и дори не е присъствала на кръгла маса през април, която имала за цел да осигури финансиране, посочва Пол.

По думите му неговата организация вече е получила заявен интерес от много хора и компании, желаещи да купят произведението на изкуството. Те обаче трябва да имат предвид, че то тежи 50 тона.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама