Евродепутатите одобряват влизането на Хърватия в еврозоната

17:50, 05 юли 22 / Свят 25 1226 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Евродепутатите дадоха положително становище относно кандидатурата на Хърватия да стане най-новият член на еврозоната от 1 януари 2023 г. С 539 гласа „за“, 45 гласа „против“ и 48 „въздържал се“ парламентът прие доклада на Зигфрид Мурешан, в който се посочва, че Хърватия изпълнява всички критерии за приемане на еврото.

Еврото достигна най-ниската си точка спрямо долара от 20 години

В доклада се отбелязва, че въпреки че оценката на готовността на Хърватия е извършена на фона на пандемията COVID-19, високата инфлация и войната на Русия срещу Украйна, Хърватия продължава да е готова да приеме еврото

Членовете на ЕП също така заявяват, че Хърватия вече има по-високо ниво на ценова конвергенция с еврозоната в сравнение с други държави членки при приемането на еврото. Въпреки това парламентът очаква от хърватското правителство постоянни усилия за осигуряване на по-нататъшно сближаване на цените и за това, че въвеждането на еврото няма да доведе до изкуствено повишаване на цените.

„Реформите, предприети от хърватското правителство през последните години, укрепиха икономиката и проправиха пътя за присъединяването на Хърватия към общата валута. Ясно е, че присъединяването към еврото е правилното решение за страната, нейните предприятия и граждани, както и за различни сектори на икономиката, като например туризма. Това, че Хърватия става 20-ият член на еврозоната, е добре и за Европейския съюз - то показва жизнеспособността и доверието в нашата обща валута“, заяви докладчикът Зигфрид Мурешан, цитирано от Европейския парламент. 

Присъединяването на Хърватия към единната валута през 2023 г. е първият значим процес на европейска интеграция след Брекзит и бележи по-нататъшното разширяване на еврото на Балканите. Когато европейските ценности се оспорват на нашите граници, това е ясен знак за единство, по-нататъшна интеграция и принос към силата на еврото като световна валута“, подчерта председателят на работната група по въпросите на еврото в ЕП Маргарида Маркеш.

По думите ѝ приемането на еврото от Хърватия показва, че единната валута е стимулиращ и солиден проект, който гарантира по-голяма сигурност и стабилност за гражданите.

Становището на парламента ще бъде предадено на държавите членки на еврозоната, които отговарят за даването на окончателно разрешение за приемане на еврото от Хърватия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама