Скандална гледка в Македония - голо техно парти в църква

11:14, 06 юли 22 / Свят 25 1658 Шрифт:
Василена Йорданова

Голо техно парти се е развихрило този уикенд в Дойран. Необичаен е не само дрескодът (в случая по-скоро липсата му), но и избора на място за събитието - насред църквата „Свети Илия“, която е един от историческите символи и доказателство за българския етнически характер на Дойран и цялата област. Кадрите от партито се появиха в социалните мрежи и бързо набраха популярност.

Според информация, публикувана от местните медии, църквата е дала съгласие само за провеждане на поетични събития и концерти на камерни състави, изпълняващи класическа музика

Кметът на Дойран Анго Ангов обяви, че местната управа не е била уведомена и не носи отговорност за въпросното парти, на което при обиск полицията откри наркотици сред гостите, съобщи македонското издание „Вечер“.

Реконструираната църква все още дори не е осветена и затова ние, както и останалите заинтересовани страни, очакваме изявление от организатора за злополучното събитие и злоупотребата с пространството, каза Ангов.

За църквата

„Свети Илия“ е възрожденска православна църква в град Дойран, Северна Македония. Църквата е изградена в 1848 година с доброволни дарения на дойранчани от мияшкия майстор Георги Новаков Джонгар. Построена е на висок хълм над Дойранското езеро. Църквата е катедрала на Поленинската епархия. Иконостасът е бил дело на видния резбар Димитър Станишев. След създаването на Българската екзархия в 1870 година, българите в Дойран започват да се опитват да си върнат катедралата от малцинството гъркомани в града. Подемат кампания за събиране на подписи на българите за доказване, че те са мнозинство с над две трети повече от патриаршистите гъркомани и сърбомани, и съгласно Закона за спорните черкви и училища трябва да получат църквата.

Така през февруари 1911 година българите получават спорната църква, което я превръща в исторически символ и доказателство за българския етнически характер на Дойран и цялата област.

Църквата е разрушена през Първата световна война и наскоро реновирана от Института за защита на паметниците на културата и музей в Струмица.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама