Рекордно топла вода в Адриатическо море

18:45, 06 юли 22 / Любопитно 25 1368 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Проф. д-р Давор Лучич от Института за море и крайбрежие при Университета в Дубровник коментира пред репортерката на Хърватската радио телевизия Ивана Браило Дърнас съобщението, че днес температурата, измерена на морската вода в Дубровник е била 29 градуса – само два градуса по-ниска от температурата на въздуха. 

„Температурата е един от основните регулатори на всички биохимични процеси в живите организми, включително и на тези в морето. Тенденцията към загряване на морската вода не е добра. Днешната температура е незапомнена! Ако тя проникне в по-дълбоките слоеве, това със сигурност може да причини наистина големи последствия за живия свят, особено за организмите, които живеят на морското дъно. 

След пробиването на Суецкия канал и поради днешните климатични условия от Средиземноморието в Адриатическо море идват все по-често и повече субтропически и тропически и морски организми. Това са опасни, инвазивни видове, които застрашават местните организми и животни. Особено в източното Средиземноморие, откъдето идват и в нашето море. Има риби и планктони, за които Адриатика вече е станала дом“, каза в заключение проф. д-р Давор Лучич, цитирана от БТА. 

След като вчера на остров Млет беше измерена температура на морската вода от невероятните 30 градуса, подобни стойности са налице и днес. В Дубровник и отново на Млет са измерени 29 градуса, на островите Ластово и Крък, както и в град Сплит –  28. Глобалното затопляне представлява все по-сериозна заплаха за живота на много видове морски животни и растения, а учените са изумени от скоростта, с която се променя съставът на обитателите на Адриатическо море.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама