Фалстарт на отстъпката от 25 ст. в малките бензиностанции

11:05, 03 юли 22 25 1494 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Малките бензиностанции няма как скоро да предоставят на потребителите гласуваната от депутатите отстъпка от 25 ст. на литър гориво. Това стана ясно от изказване на председателя на Националното сдружение на малките търговци на горива Николай Николов пред bTV. Причината са неуредиците около стартирането на мярката, поради което част от обектите може да решат и да не я прилагат.

Въпреки че бе обещано тя да стартира от 1 юли, реално това не се случи. Националната агенция за приходите излезе със съобщение, че промяната ще е достъпна за клиентите три дни след обнародването в Държавен вестник на актуализацията на Бюджет 2022, което все още не се е случило.

До момента никой нищо не ни е казал. Нямаме указания. Нямаме яснота как ще се случват нещата“, заяви пред bTV собственик на малка бензиностанция. Тези обекти в страната са около 3 000.

По думите на Николов софтуерни фирми, обслужващи бензиностанциите, са започнали да им се обаждат с предложения за обновяване на софтуера. Това обаче щяло да отнеме време, както и обучението на персонала за въвеждането на промяната. Според Николов има и проблем с обработката на личните данни.

Заради „недоброто сработване“ на мярката има опасност от противопоставяне на малките на големите бензиностанции, тъй като големите най-вероятно по-бързо ще въведат промяната, която ще повлияе на цените“, смята Николов.

Преди няколко дни НАП обяви, че крайните потребители на горива ще могат да ползват отстъпка от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, газ или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG) три дни след обнародването на измененията на Закона за държавния бюджет (ЗДБРБ) в Държавен вестник. Все още не е ясно кога точно ще стане това.

Ето как ще работи схемата с отстъпката от 25 ст. за горивата

Компенсацията ще се дава при зареждане с гориво на леки автомобили - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като лицата трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката. Друго важно условие е видът гориво да е с най-ниската цена, което значи, че при зареждане на бензин А98 или дизел с добавка няма да може да се приложи намалението от 25 стотинки.

Отстъпката ще се предоставя от бензиностанции, които са се съгласили да я дават, а не във всички, като не са предвидени ограничения в броя на зарежданията и количеството гориво, допълват от НАП.

Компенсацията ще се начислява като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с карта. За горивото с отстъпка бензиностанцията ще издава разширен фискален бон, в който ще са вписани регистрационния номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър. В разширения фискален бон вместо име и адрес на получателя се посочва „Получател на компенсация за гориво по ЗДБРБ“, а вместо идентификационен номер на получателя се посочва „0000000025“.

Кога ще спаднат цените на горивата?

За да си получат сумите за компенсацията, бензиностанциите следва да съставят отделен отчет за издадените разширени фискални бонове, както и протокол, с който да начислят ДДС за извършените от тях доставки на гориво с отстъпка през съответния месец и да ги включат в дневника си за продажби. Заедно с това, до 14-то число на месеца, следващ месеца на предоставяне на компенсациите, е необходимо да подадат по електронен път пред НАП декларация, с която да поискат предоставените компенсации. За да улесни бизнеса, приходната агенция е в процес на разработване на нова електронна услуга, чрез която да се подават декларациите. Посочената сума в декларацията се възстановява в рамките на 10 дни след изтичане на крайния срок за подаване на справка-декларация по ДДС за съответния период – 14-то число всеки месец, пише „Мediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама