Ето как ще работи схемата с отстъпката от 25 ст. за горивата

19:22, 26 май 22 25 3061 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вече е изработена схемата, по която ще се ползва отстъпката от 25 ст. на литър гориво, която правителството оповести, за да бъдат подпомогнати потребителите на фона на нарастващите цени, съобщи сайтът businessnovinite.bg, като се позовава на отговор от финансовото министерство. 

Първо - отстъпката ще е само за зареждане на автомобилите с горива от нисък клас, за да може да се възползват повече социално слаби граждани (счита се, че по-платежоспособните собственици на по-модерни и скъпи коли традиционно предпочитат горива от по-висок клас).

Второ - въпросните 25 ст. по-малко на литър, ще се отпускат срещу представен регистрационен талон на автомобила. Тя ще важи за първите 50 л гориво т.е ще е в размер на максимум 12,50 лв.

Трето - бензиностанциите ще си получават парите, които губят по тази мярка директно от НАП. Отстъпката „ще се отчита като разход, под формата на компенсация за домакинствата и ще се финансира за сметка на държавния бюджет. Направена е доработка на системата на бензиностанциите и как те отчитат към НАП, тъй като тези 25 стотинки трябва да бъдат възстановени от държавата към тях. Това ще се случва с отчетите, които те подават.“

Правителството е отправило и запитване до Европейската комисия дали може за премахне акциза върху метана, което евентуално би свалило цената на CNG горивото с 4-5 ст. на килограм.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама