Окончателно: Депутатите приеха актуализацията на бюджета

21:05, 30 юни 22 / Политика 25 1561 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Депутатите приеха актуализацията на бюджета, в която са заложени компенсациите за бизнеса, за работещите родители и за тавана на държавния дълг.

Без спорове бяха приети предложенията за увеличение на тавана на държавния дълг - от 7.3 млрд. лв. до 10.3 млрд. лв.; за вземане на държавно гарантирани заеми от „Булгаргаз“ и „Булгартансгаз“, както и за въвеждането на отстъпка от 25 стотинки на литър евтино гориво.

На 28 юни бюджетът мина в ресорната комисия, но компенсациите за ток за небитови крайни потребители не бяха приети. Тази вечер депутатите не само приеха да има компенсация, но и промениха решението, като размерът на помощта ще е 100% от разликата, вместо 80 на сто, а базовата цена е 250 лв./MWh.

На извънредното заседание във вторник и на редовното - в сряда, народните представители приеха бюджетите на ДОО и НЗОК. Грешка в приети две предложения на „Възраждане“ за бюджета на касата усложниха приемане на актуализацията. Причината е, че е допусната грешка, свързана с приетите с помощта на ГЕРБ и ДПС 14 милиона лева за лечение на деца.

С измененията на ДОО минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. - увеличението е с 26,2%. Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 10 на сто.

Депутатите одобриха отстъпката от 25 ст. за горивата

Председателят на парламента Мирослав Иванов постави въпрос дали да се върнат отново към бюджета на касата, въпреки че законът е „затворен“ и се подготвя за изпращане в президентството. Все още няма решение как да се процедира, за да не става прецедент.

По време на второто четене на актуализацията депутатите решиха също, че акцизът на цигарите няма да се увеличава. Министерството на финансите предлагаше от 1 юли да се вдигне акцизът на цигарите и тютюневите изделия.

След приемането на актуализацията председателят на бюджетната комисия и депутат от ИТН Любомир Каримански благодари на народните представители и на вицепремиера Асен Василев, който присъстваше на заседанието. Макар и след разкола в коалицията и оттеглянето на ИТН от нея Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ заяви, че благодарността е и към Каримански.

Парламентът прие 0% ДДС не само за хляба, но и за брашното

Асен Василев благодари на екипа на Министерството на финансите и на всички депутати, че в трудната политическа обстановка са успели да свършат това, което е важно за българските граждани.

След благодарностите и от страна на бившия финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ актуализацията на държавния бюджет окончателно беше приета. С последното гласуване народните представители приеха, че бюджетът влиза в сила от 1 юли с изключение на бюджета на НЗОК - от 10 юли, както и на намалението от 25 стотинки за гориво и намалената ставка за хляба - три дни след обнародването им в Държавен вестник, пише Offnews.bg.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама