Петков отиде на крака при БСП, но те не отстъпиха

10:19, 30 юни 22 / Политика 25 1537 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Премиерът Кирил Петков отиде в Народното събрание, за да се срещне с депутатите от БСП, след като от левицата спряха преговорите с ПП докато не издигнат друг за премиер. Според социалистите Петков еднолично е решил руските дипломати да бъдат изгонени.

Няма еднолично решение за изгонването на руските дипломати. По време на срещата с ПГ на БСП влязохме в детайли на всички стъпки, извършени от всички институции по отношение на руските дипломати. Първият страх, който беше дошъл, като дойде новината за дипломатите, беше, че едва ли не аз съм взел нещо еднолично. Процесът е започнал още от март - има доклади, след това има три сериозни доклада от ДАНС, след това има междуведомствена работна група в МВнР, след това в Съвета по сигурност с абсолютно всички служби. Тази хронология увери нашите партньори от БСП, че реално цялата институционална машина е работила по този въпрос не от днес за днес, а от дълго време. Единствената моя грешка, която допуснах, е комуникационното представяне на събитията, като всъщност то трябваше да излезе от съответните институции“, заяви Петков след срещата.

„Детайлите бяха нужни, за да не се възприеме грешно тази опорка че аз - едва ли не еднолично - съм взел това решение. Хубавото е, че диалогът продължава“, увери премиерът в оставка.

БСП вече не иска Кирил Петков за премиер

Имало е непреодолими неща, които са изглеждали непреодолими, но сме ги преодолявали. Не трябва да изместваме най-важният фокус за България: икономическото състояние и антикорупционната тема. И сега проблемът е, че цялото внимание на обществеността се фокусира върху 70-те служителя от Руското посолство, и изведнъж важните теми пак отиват на заден план“, коментира Кирил Петков, цитиран от БГНЕС. По думите му в България остават 43 служители на руското посолство - малко страни в Европа имат толкова руски служители.

„Ние не трябва сега, изгодно за някои, да не се фокусираме върху тези дипломати, а да мислим какво се случва с цените, с Плана за възстановяване и устойчивост, стабилността на България как изглежда отвън, какво става с антикорупционните закони, ще влезе ли Рашков в КПКОНПИ?“, каза още той.

БСП не променя позицията си

„Петков запозна цялата ПГ на БСП с целия процес за взимане на решението за изгонването на руските дипломати – кога е започнало, в какви формати, кои са участвали и кои са информирани. Това не променя позицията ни“, обяви лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова след срещата.

Ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложи друг кандидат за премиер“, подчерта тя и допълни, че днес Петков събира УС на ПП и ще решат този въпрос. „Ние не се месим в работата на други партии. Просто неговата кандидатура е неприемлива за премиер“.

Три доклада на ДАНС са основанието за изгонването на руските дипломати

„Решението не е гласувано в МС, затова казахме, че е еднолично. Което е факт“, допълни Нинова.

Може да има друг премиер, има много подготвени

Предстои „Продължаваме Промяната” да обсъдят на Национален съвет други имена, различни от това на министър-председателя в оставка Кирил Петков, за възможна кандидатура за премиерския пост при връчването на проучвателния мандат от Румен Радев“, каза по-рано Андрей Гюров.

По думите му в партията има много подготвени членове за позицията. На въпрос дали се обсъжда кандидатурата на Никола Минчев, Гюров отговори, че той със сигурност е изключително подготвен и е фигура, която се ползва с уважение в парламента. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама