Борисов да каже защо гоненето на руски дипломати му беше толкова трудно

10:25, 30 юни 22 / Политика 25 1385 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Борисов трябва да даде отговори защо по негово време гоненето на руски дипломати беше толкова трудно и страхува ли се той от г-н Путин, коментира пред БНР Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

По думите му „България е свършила правилното“, отстранявайки от България 70 руски дипломати и лица с дипломатически статут. „Последният доклад е от втората седмица на юни, а изгонването става в четвъртата седмица на юни. По-притеснителното е защо сега има политическа воля, има държавна воля да бъдат изгонени толкова руски „дипломати“, а в предните години при достатъчно данни за такива това не се е случвало“.

„Демократична България“ с мерки за депутинизация на страната

Мирчев припомни, че ДБ има „стратегия за депутинизацията на страната“ и допълни: „Тук сме на една вълна с действията на правителството“.

Относно дела на дипломатите в общия брой на изгонените и изгонването на помощен персонал като охранители, градинари, готвачи и др. Ивайло Мирчев посочи: „Те са назначени като готвачи, но всъщност не са готвачи. Използват най-различни длъжности, за да осъществяват дейностите си. (…) Всички те са с дипломатически статут“.

Според Мирчев на закритото заседание на парламента вчера са се чули „притеснителни неща за размера на руската агентурна мрежа в страната“.

Три доклада на ДАНС са основанието за изгонването на руските дипломати

Спрямо Русия България трябва да спре да се държи като съпруга жертва на домашно насилие“, подчерта депутатът от ДБ.

„Вчерашното изявление на лидера на БСП ни приближава повече към избори“, отбеляза още Мирчев и изрази мнение, че не се осъзнава добре от всички политически сили, че този момент е исторически.

Едни избори сега ще доведат откровено проруски партии, с доста повече депутати в Народното събрание. „Възраждане“ се очаква да увеличат неколкократно депутатите си, същото се отнася и за евентуалната партия на бившия премиер Стефан Янев, което ние го разглеждаме като опасност за промяна на геополитическата орбита на България“.

Във Facebook Ивайло Мирчев разказа и за закритото заседание на парламента от вчера. Публикуваме поста без редакторска намеса:

Изгонените 70 руски дипломати са на път да се превърнат в легенда, почти като „английските пилоти“ от „Ало, ало“. Вчера присъствах на закритото заседание на парламента с достатъчно класифицирана информация, която води до 10 основни извода (някои от тях притеснителни):

1. Има достатъчно информация от службите тези 70 души с дипломатически статут да бъдат обявени за „персона нон грата“.

2. На заседанията на консултативния съвет по сигурност към премиера е имало поне двама представители на президента, които са били наясно с всяка стъпка в този процес.

3. Има всички индикации, че информация за антибългарска дейност на руските служби е имало и в предишни години. Въпросът е защо предните правителства не са взели мерки за защита на националния интерес?

4. Притеснителни са подробностите, които научиха всички народни представители (но не могат да бъдат коментирани поради характера на заседанието) относно мащаба на руската разузнавателна дейност в България и степента на проникване на руските шпионски мрежи по високите етажи на държавата.

5. Българските служби са в тежка битка с предатели вътре в тях, които работят срещу България. Службите ни са тежко пробити и е нужна реформа за ограничаване влиянието на Путин върху тях.

6. Изгонването на „70-те руски дипломати“ показва, че в ДАНС, МВнР и МС има хора, които работят за защита на българския национален интерес и те трябва да бъдат подкрепени.

7. Правителството е свършило отлична работа с тези 70 „дипломати“. Единствената критика е, че не е изгонена самата Митрофанова. А това трябва да стане възможно най-бързо.

8. Планът за депутинизация на страната, изготвен от „Демократична България“ трябва да се превърне в топ приоритет за България. Това включва нулева енергийна зависимост от Путин и Русия.

9. Има високопоставени български политици, които откровено работят за интересите на Русия, а не на България. Тези псевдопатриоти трябва да бъдат разобличени и да поемат отговорността си пред народа.

10. Ако президент, премиер и парламент не гледат в една посока в защита на българския интерес, България ще продължава да бъде вестибюла на Европа, през който Русия на Путин извършва зверствата си“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама