ЕС удвои парите за украинските бежанци

14:10, 29 юни 22 25 1852 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската комисия реши да увеличи двойно парите, отпуснати от ЕС за посрещане на украинските бежанци. Към досегашните 3,5 млрд. евро, отпуснати през март, ще бъдат добавени още 3,5 млрд. евро до края на 2023 г.. Парите ще бъдат осигурени от резерви в общия бюджет, неусвоени след 2014 г. по различни фондове.

Европол разследва нелегален трафик на украински бежанци в 14 страни

ЕС ще продължи да покрива разноските за подслон, здравни грижи и езиково обучение на украинците. Тези разходи ще бъдат плащани с европейски средства, включително от фондовете за сближаване, които не са използвани заради пандемията или заради поскъпването на строителните материали и суровините.

ЕК ще признава на държавите от ЕС разходи на човек по 100 евро седмично, вместо по 40 евро, както е сега. Удвоява се срокът, в който тези средства ще бъдат осигурявани - от 13, на 26 седмици от пристигането на украинския гражданин. 

Отпускат още помощи, но само за работещите бежанци

Поне 30 на сто от средствата трябва да достигат до местните власти и граждански организации. Ще може да се изисква осребряването на вече направени разходи, свързани с посрещането на украинските бежанци, предаде БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама