Отпускат още помощи, но само за работещите бежанци

16:00, 06 юни 22 25 1832 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Агенцията по заетостта ще предоставя от 6 юни интеграционна добавка за украински граждани с временна закрила, които са започнали работа. Тя ще включва разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356 лв. на месец за период до 3 месеца. Мярката е чест от проекта „Солидарност“, финансиран чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съобщиха от агенцията.

Спряха плана за разселване на бежанци от Украйна

Целта на проекта е да се окаже подкрепа за бърза трудова интеграция на украинските бежанци. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева и предвижда изплащане на средства на най-малко 9 054 украински бежанци и техните семейства.

Каква подкрепа ще получат бежанците?

Чрез включването си в проекта украинските граждани ще имат възможност за получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа; включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца; получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор;

За да се възползват от тези услуги, както и от интеграционната добавка, украинските граждани следва да се регистрират в дирекции „Бюро по труда“ в цялата страна и на място да подават заявленията си.

Работодателите, желаещи да се включат в проект „Солидарност“ и да наемат лица от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа ТУК.

В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата от 710 лв. и дължимите осигуровки за сметка на работодателите.

Константинова не вижда причина за оставка

Предвидени са и стимули за запазване на украинските граждани на работа след периода на субсидирана заетост, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя съгласно трудовото законодателство, изчислени върху минимална работна заплата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама