Русия ще си назначи нови дипломати на мястото на изгонените

19:50, 29 юни 22 25 2096 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова обяви, че на мястото на изгонените дипломати ще бъдат назначени нови. 

В интервю за телевизия „Россия-24“ Митрофанова заяви, че ще бъдат назначени 23 дипломати и 25 технически сътрудници, след като във вторник премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че гоним 70 руски дипломати. Днес министър-председателят обяви, че решението е взето след три доклада на ДАНС. 

Руският посланик допълни, че за известен период от време „ще бъде трудно да се работи, особено в консулствата“, предаде БТА. Митрофанова определи като „безпрецедентен и абсолютно неприятелски ход“ решението на българското правителство да експулсира 70-те служители на руското посолство.

Изгонването на дипломатите било поръчано отвън

Според руския посланик у нас САЩ и Великобритания командват България и те са отговорни за изгонването. Попитана кои сили стоят за решението на правителството в София, Митрофанова отговори: „Абсолютно сигурно американците. В случая няма какво да се говори. Тук англичаните и американците изцяло командват тази страна за съжаление“. Тя отбеляза, че народът на България „помни историята и се грижи за паметниците“.

Същата теза по-рано изрази и говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова по време на редовния си седмичен брифинг. „Убедени сме, че това е направено по поръчка отвън. Убедени сме, че това е направено въпреки волята, желанието и стремежа на българския народ“, каза Захарова.

Тя допълни, че Русия си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително асиметрични. В същото време Захарова подчерта, че никой не може да разруши вековните културни и духовни отношения, които свързват народите на България и Русия, пише БНР.

Радев с първи коментар за изгонването на руски дипломати

Кои са изгонените дипломати?

По-късно днес по време на извънреден брифинг по темата Елеонора Митрофанова обяви и кои са въпросните дипломати. По думите ѝ едната нота изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, Република България затваря Генералното си консулство в Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в Русе.

Втората нота съдържа списък от 34 дипломати и технически служители, които работят в България. В третата нота още 36 души са обявени за „нон грата“. „Това са моят готвач, шофьори, охрана на посолството, счетоводители, всички технически служби на посолството“, изтъква тя. 

Руският посланик отбелязва, че хората, обявени за персона нон грата“ са балканисти, които познават България и чудесно говорят български език“. Като пример Митрофанова посочва пълномощният министър на посолството Филипп Воскресенский и генералният консул във.Варна Владимир Климанов.

Русия затваря консулски служби у нас

От руското посолство в България съобщиха за агенция ТАСС, че консулските служби в София и Генералното консулство във Варна са преустановили дейността си, а Генералното консулство в Русе затваря за един месец поради липса на персонал след експулсирането на 70 руски дипломати от страната.

Всички, които по-рано са се свързали с руските консулски служби в България, могат да се обърнат към посолството, докато консулската служба възобнови работата си“, заяви пред ТАСС Филип Воскресенски, съветник в руското посолство в София, цитиран от БГНЕС.

България гони 70 руски дипломати

Премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че службите са идентифицирали въпросните дипломати като хора, които са работили срещу интересите на България. „В неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да си замине обратно за Москва“, каза Петков.

Според вицепремиера в оставка Корнелия Нинова решението е безпрецедентно и БСП е против. Руското външно министерство е готово с ответни мерки.

От своя страна, Владислав Панев от „Демократична България“ заяви, че приветства решението.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама