Новото мнозинство променя бюджета с милиони

19:12, 27 юни 22 25 1857 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Депутатите в бюджетна комисия са на път да прекроят бюджета. След като правителството внесе актуализация с 2 млрд. лв. повече разходи и 1.6 млрд. лв. по-високи приходи, сега с гласовете на народни представители от ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” се прие на второ четене в комисията приходната част да нарасне с още 760 млн. лв. над актуализирания вариант. Срещу тези допълнителни постъпления предстои да бъдат гласувани допълнителни разходи.

По-големите приходи ще дойдат от ДДС заради по-висока инфлация, нарасналия внос и по-голям номинален размер на БВП до края на годината, убедени са депутатите.

760 млн. лв. повече ДДС са напълно постижими. Миналата година при акутализацията на бюджета завишихме приходите с 300 млн. лв., а в края на годината се оказаха с 800 млн. лв. повече, без да е имало такъв темп на инфлацията", посочи председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.

Според ГЕРБ събираемостта на ДДС не била достатъчно амбициозна и завишените приходи от ДДС ще накарат НАП да работи по-усилено. „Брутният вътрешен продукт ще достигне 155 млрд. лв. - с 5 млрд. лв. повече от актуализирания вариант", прогнозира Красимир Вълчев.

Може и още

Според ДПС данъчните приходи дори можело да бъдат с 900 млн. лв. повече, а много от разходите нямало да се реализират. „За нас не съществува риск за финансовото състояние на държавата", заяви Йордан Цонев. Той обясни, че следващите управляващи може да коригират дефицита нагоре в края на годината и от това нямало нищо страшно, защото България била с един от най-ниските дефицити. Цонев обясни, че предстои да бъдат "изсипани маса пари с повишените пенсии", което ще увеличи потреблението, а оттам и постъпленията от ДДС.

Финансовият министър Асен Василев изказа притеснение дали може да се разчита на този допълнителен приход от 760 млн. лв , както и БВП от 155 млрд. лв. „Ако този приход не се реализира МФ ще трябва да наложи лимити за изплащане на заплати, издръжка, плащания към бизнеса може да бъдат замразени. Под риск са фирмите, които работят с правителството, то може да се окаже лош платец през последното тримесечие", посочи Василев. 

Борисов: ГЕРБ ще подкрепи актуализацията на бюджета макар да е лош

От „Демократична България" също предупредиха, че няма как да дойдат повече приходи от вече актуализираните пера. „По-добре е да заложим по-консервативна основа, а ако приходите бъдат преизпълнени, ще намалим дефицита", предложи Георги Ганев.

„За мен е огромно учудване фактът, че през пролетта при гласуването на бюджета се късаха ризи как страната изпада в нестабилност заради висок дефицит. Поискахте оставката на правителството заради лоша бюджетна политика. А сега изведнъж предлагате 1 милиард лева отгоре за харчове?!  И обяснявате, че България е с най-ниският бюджетен дефицит в ЕС?!", възнегодува Искрен Митев от „Продължаваме промяната". 

Безпрепятствено

Новото мнозинство почти безпрепятствено приема предложенията си за допълнителни разходи за различни ведомства и сектори, внесени между първо и второ четене на законопроекта за актуализация на бюджета, съобщи „Сега".

Едно от най-големите увеличения в разходите е за сектор Сигурност и по-точно за вдигане на заплатите в МВР. По искане на ГЕРБ бяха гласувани 150 млн. лв. допълнително за увеличаване на заплатите в средното образование, както и за увеличаване на субсидиите за студентски столове и общежития и студентски и докторантски стипендии.

За вероизповеданията бяха гласувани 5.8 млн. лв. по искане на ДПС, с които храмовете да плащат нарасналите разходи за ток. Отделно бяха гласувани пари за ремонт на Зографския манастир и Богословския факултет и за нова църква в Кипър.

Държавата рязко забогатя

До 50 млн. лв. по предложение на ГЕРБ ще се отпуснат допълнително за целево подпомагане за отопление. От ДПС настояха към помощта да се включат и дървата за огрев. ПП настоя все пак да бъде записано, че тази мярка ще се приложи при условие, че не се нарушава дефицита по консолидираната фискална програма.

Увеличението на пенсиите и ковид добавките остават, но със закъснение

По-големи разходи от 2 млн. лв. бяха гласувани за заплатите в НСО и 2.5 млн. лв. - за областната администрация.

По искане на ГЕРБ МБАЛ „Света Екатерина" в столицата ще получи 30 млн. лв. за оборудване на новия блок за трансплантация. Други 25 млн. лв. ще отидат за изграждане на детска болница в Пловдив. 

Основно два са източниците за допълнителните разходи - от увеличените приходи от ДДС или от програмата за капиталови разходи, която е за 8.2 млрд. лв. „Ще останат ли пари за капиталови разходи?", попита Венко Сабрутев от ПП. Той отбеляза, че само за няколко часа държавата рязко е заботяла...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама