Увеличението на пенсиите и ковид добавките остават, но със закъснение

19:48, 24 юни 22 25 3095 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Два дни след падането на правителството и блокирането на работата на парламента,  законодателната дейност на депутатите се отпуши и те ускориха приемането на актуализацията на държавния бюджет, както и на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса. Пенсиите за трудова дейност ще се увеличат с 10% от 1 юли, а ковид добавката от 60 лв. ще се включи допълнително в плащането, реши бюджетната комисия, която прие на второ четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване във варианта на сваленото правителство.

Има обаче голям риск увеличението да не бъде получено на 7 юли с пенсиите за месеца, а с известно забавяне заради незавършената навреме парламентарна процедура и необходимото на НОИ технологично време.

Текстовете предстои да бъдат окончателно гласувани в пленарна зала следващата седмица. Те ще влязат в сила само ако бъде одобрена и актуализацията на държавния бюджет, за което политическите сили дават положителни уверения, съобщи Mediapool

Приетият вариант предвижда всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременяват, считано от 1 юли 2022 г., с 10%. Допълнителните суми (т.нар. ковид добавки в размер на 60 лв. на месец) и индивидуалните компенсаторни суми се включват в размера на получаваната пенсия след прилагане на осъвременяването с 10%. Добавката от 60 лв. ще важи и за бъдещите пенсионери.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. (ръст от 26.2%). Максималната обаче се вдига значително по-сериозно - от 1 500 лв. на 2 000 лв. (увеличение от 33.3%) от 1 юли, а от 1 октомври - на 3 400 лева.

Размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки, се увеличава от 170 лв. на 247 лв. (45.3%) от 1 юли 2022 година.

КНСБ на палатка пред парламента

От 1 октомври тази година се прие преизчисляване на пенсиите, което ще вдигне дохода на около 717 000 пенсионери с отдавна отпуснати и по-ниски пенсии. Тези хора ще получат средно увеличение от 136 лв., като пенсиите на някои от тях ще нараснат с 200-300 лв. Например лице с индивидуален коефициент 1.6 и 33 години стаж, пенсионирало се преди 2008 г. с 215 лв. пенсия, сега получава 383 лв., а след 1 октомври ще взима 636 лв.

Преизчислението ще става по модифицираното швейцарско правило - с процент, равен на по-голямата стойност между стойността на нарастването на средния осигурителен доход за страната и инфлацията през предходната година.

След увеличението от 1 юли средната пенсия се очаква да стане 666 лв., а от 1 октомври – 718 лв.

Отхвърлените идеи 

ГЕРБ предложи увеличението на пенсиите от 1 юли да е с 15% плюс запазване на добавката от 60 лв. като отделно плащане до края на годината. Преизчислението от 1 октомври обаче трябваше да отпадне, защото според партията на Бойко Борисов е несправедливо. ГЕРБ предложи още максималната пенсия да не нараства над 2000 лв. Във варианта на ДПС пенсиите трябваше да се увеличат с 14% от 1 юли. Отделно бе разписана 120 лв. добавка за пенсиите под линията на бедност от 413 лв. до края на годината и 60 лв. добавка за останалите. Отхвърлени бяха също предложенията на Любомир Каримански от ИТН и Георги Ганев от ДБ максималната пенсия от 1 октомври да бъде съответно 2200 лв. и 2500 лв.

От дебат в пленарна зала по-рано през деня стана ясно, че има голям риск разплащането на гласуваното увеличение да се забави и на 7 юли хората да получат само записания и към този момент в закона 6.1% ръст, а добавките от 60 лв. да бъдат спрени. При този сценарий по-голямото увеличение ще бъде платено или допълнително на нова дата през юли, или с августовските пенсии.

От ДПС и ГЕРБ обвиниха управляващите за забавеното обсъждане на бюджетите, но увериха, че в крайна сметка ще бъде приет по-голям ръст на пенсиите и никой няма да бъде ощетен.

Актуализацията на бюджета ще бъде разгледана от бюджетната комисия в понеделник, а след това трябва да бъде гласувана и в пленарна зала във вторник. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама