Крилата на молците могат да намалят 87% от шума

20:30, 27 юни 22 / Любопитно 25 1748 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Изследователи откриха, че крилата на молците предлагат акустична защита и могат да погълнат до 87% от шума.

Преди около 65 милиона години прилепите за първи път са развили способността си за ехолокация, като са издавали високочестотни звуци с устата или носа си и са слушали ехото, което се е отразявало от предметите.

Оттогава прилепите и молците участват в „акустична надпревара във въоръжаването“ между хищник и плячка. Сега, въпреки че молците са подложени на огромен хищнически натиск от страна на прилепите и са развили редица защитни механизми за оцеляване, изборът на тяхното оръжие - крилото - е ключът към трансформирането на технологията за намаляване на шума.

Изследователите, които наскоро откриха, че крилата на молците наистина предлагат акустична защита от ехолокационните сигнали на прилепите, проучват дали тяхната структура може „да предостави информация“ за по-добре работещи звукопоглъщащи панели, когато не се движат в свободното пространство.

В проучване, публикувано в Proceedings of the Royal Society A, експертите от Бристолския университет описват откритието си, че люспите на крилата на молците могат да поглъщат отлично звука, дори когато са поставени върху изкуствена повърхност. Те искали да установят колко добре ще се справят тези люспи на молци, ако се намират пред акустично силно отразяваща повърхност, например стена, и как могат да се променят механизмите на поглъщане, когато люспите взаимодействат с тази повърхност.

Пластмасата стигна до Антарктида

Според The Science Times структурата на крилата на насекомото показва перфектния модел, който работи като метаповърхност - заглушител на звука с много приложения.

Професор Холдерийд от Училището по биологични науки в Бристол и екипът му проверили това като поставили малки части от крилата на молци върху алуминиев диск, след което систематично тествали как ориентацията на крилото спрямо входящия звук и премахването на слоевете люспи влияят на поглъщането.

Оказало се, че крилата са отлични абсорбатори на звук, дори когато са поставени върху твърда акустична основа. Установено е, че крилата поглъщаха до 87% от входящата звукова енергия. Учените отбелязват, че ефектът е широколентов и многопосочен, като обхваща широк диапазон от честоти и ъгли на падане на звука.

„Това, което е още по-впечатляващо, е, че крилата правят това, като същевременно са невероятно тънки, а дебелината на слоя е само 1/50 от дебелината на дължината на вълната на звука, който поглъщат“, обясни водещият автор Томас Нийл. „Тази изключителна производителност определя крилото на молеца като естествена акустична абсорбираща метаповърхност, материал с уникални свойства и възможности, които не е възможно да бъдат създадени с помощта на конвенционални материали“.

Тъй като градовете стават все по-шумни, нуждата от такива ефективни, ненатрапчиви решения за намаляване на шума нараства. Тези леки звукопоглъщащи повърхности биха могли да окажат огромно въздействие върху туристическата индустрия, твърдят експертите.

Учените планират да възпроизведат звукопоглъщащите характеристики чрез проектиране и изграждане на прототипи, базирани на звукопоглъщащите механизми на молеца. Понастоящем поглъщането, което те са регистрирали в крилата на молците, е в ултразвуковия честотен диапазон.

Основното предизвикателство пред тях е да проектират структура, която да работи при по-ниски честоти, като същевременно запази същата ултратънка архитектура, използвана от молците.
Молците ще вдъхновят следващото поколение звукопоглъщащи материали, смятат те.

Новите изследвания показват, че един ден ще бъде възможно да украсите стените на къщата си с ултратънки звукопоглъщащи тапети, като използвате конструкция, която копира механизмите, които дават на молците незабележим акустичен камуфлаж, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама