До дни започва конструирането на първия F-16 за България

08:57, 27 юни 22 / Политика 25 1463 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

До броени дни започва изграждането и сглобяването на първия изтребител F-16 за България в Америка. Това заяви пред БНТ новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на страната ни в САЩ Георги Панайотов.

Одобрена е продажбата на още 8 F-16 за България

Планирам, ако имам възможност, да отида до завода и да видя самолета. Но това е новината - че това лято в завода на „Локхийд Мартин в Грийнвил, Южна Каролина започва конструирането на първия български F-16“, изтъкна той.

По думите му това е самолет с подобрена авионика, т.е. с подобрени електронни съоръжения и има 50% по-дълъг жизнен цикъл, отколкото досегашните модели F-16. „България е в група с няколко държави за доставката на въпросните изстребители. Те не са тайна - Словакия, Катар и Тайван. Всичките тези държави чакаме да получим поръчаните от нас самолети. Частите вече се доставени и тяхното изграждане започва. Продължава и обучението на българските пилоти. Момчетата се обучават по график, обясни Панайотов.

Посланикът ни в Щатите бе категоричен, че не е имало натиск от американска страна върху България за вдигане на ветото за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Парламентът даде зелена светлина на Северна Македония към ЕС

Има ли натиск към страната ни за ветото на РСМ?

„Натиск няма. Аз съм тук от 19 май, имах разговори и от Държавния департамент, при това нееднократно. Срещах се и със законодатели, с конгресмени, миналата седмица. Натиск категорично няма, но да, подчертавам, в интерес на Съединените щати е да няма подобен проблем между България и Република Северна Македония. Все пак да подчертая - на България тук се гледа като на страна, която е направила своите отстъпки и такива се очакват и от другата страна, коментира Георги Панайотов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама