Правителството на Кирил Петков подаде оставка

10:20, 27 юни 22 / Политика 25 1436 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Оставката на правителството на премиера Кирил Петков вече е внесена в Народното събрание, съобщиха от институцията за БНТ. Миналата седмица кабинетът не успя да преодолее вота на недоверие. На този етап не е предвидено изявление на премиера в оставка Петков. 

Аплодисменти посрещнаха кабинета „Петков“ след вота на недоверие

Предстои президентът Румен Радев да проведе консултации с парламентарните групи преди да връчи мандат за съставяне на ново правителство. След това парламентът има право на три опита да формира кабинет. Първият проучвателен мандат Радев ще връчи на „Продължаваме промяната“ като най-голяма парламентарна група, която има намерение отново да номинира за премиер Кирил Петков. Ако ПП не успеят да релизират кабинет, президентът ще връчи мандат на втората политическа сила - ГЕРБ-СДС. Те обаче вече обявиха, че веднага ще го върнат. Държавният глава избира на коя от останалите парламентарни групи да връчи третия мандат.

Съществува опция „Демократична България” да се яви заедно с ПП на избори

При неуспех Радев трябва да разпусне Народното събрание, да избере служебно правителство и да насрочи избори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама