Може ли тест за равновесие да „предскаже” смъртта ни?

19:15, 26 юни 22 / Любопитно 25 1675 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Учени създадоха тест, с който след поредица от изследвания, може да се „предскаже“ възможна смърт през следващите 7 години. Резултатите са представени в научното списание British Journal of Sports Medicine.

Методът се основава на тестове за равновесие. Няколко проучвания показват намаляване на равновесието след 55-годишна възраст, което увеличава вероятността от падане с фатален край и други неблагоприятни последици, пише специализираният медицински сайт news-medical.net.

Изследователите от Рио де Жанейро, Финландия, Австралия, Обединеното кралство и САЩ са извършили оценка на здравето от 2008 до 2020 г. и са проследили 1702 участници, 68% от които са мъже и 32% - жени. Възрастта на участниците варира от 51 до 75 години. В настоящото проучване изследователите оценяват връзката между пълната 10-секундна стойка на един крак (10-секунден OLS) и смъртността по всички причини и прогностичните данни.

Първата оценка на здравословното състояние с тест за равновесие: участниците стоят на един крак в продължение на десет секунди. Накрая хората са разделени на две категории: тези, които успяват да го направят поне веднъж от три пъти, и тези, които не успяват. Последните се оказават почти 350 души от общо 1702, като колкото по-възрастен е участникът, толкова по-трудно му е да изпълни теста.

След това изследователите наблюдават здравето на участниците в продължение на 12 години и записват датата на смъртта им. Анализът на резултатите показва, че само при 4,5% от участниците, които са преминали успешно първия тест, изходът е бил фатален. В същото време голяма част от тези, които не са го преминали, са починали по време на периода на наблюдение, пише bTV.

Причините за смъртта не се различават съществено в двете групи. На първо място е ракът, на второ - сърдечносъдовите заболявания, на трето - респираторните заболявания, а на четвърто - усложненията от COVID-19 и други причини, включително диабет.

Резултатите от проучването показват, че невъзможността за успешно завършване на 10-секундния OLS тест сред участниците на средна възраст и в напреднала възраст е свързана с повишен риск от смъртност поради всички причини.

Вероятността от смърт (по каквато и да е причина) в продължение на средно седем години при доброволци, които не са успели да запазят равновесие в продължение на десет секунди, е 84%.

Причините за този модел все още не са ясни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама