Цветовете на плажа

20:20, 24 юни 22 / Любопитно 25 2102 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

С настъпването на лятото, желанието за ваканция на море става все по-неустоимо. Горещ плаж, топла морска вода, студен коктейл и приятни разходки по крайбрежната ивица. Пясъкът, по който стъпваме, може да е ситен и гладък, но може да е едър и груб, може да е със златист оттенък, но може и да е сив. Какво точно определя консистенцията и цвета на пясъка? И по какво вървим, докато се наслаждаваме на гледката към морето?

Пясъкът представлява неспоена седиментна скала и е резултат от естествения процес на нейното разрушаване. Съставът му се е разнообразен, като най-често континенталният и не тропически крайбрежен пясък са композирани от силициев диоксид (SiO2). Тази молекула, от своя страна, е съставена от Силиций (Si), който е вторият по разпространение химичен елемент в земната кора след кислорода. Силициевият диоксид в пясъка е под формата на кварц - най-разпространеният минерал на Земята. Поради нехомогенния си състав пясъкът съдържа различни примеси от скални прашинки и частици от региона, където се намира.

Цветът на пясъка се определя според неговия състав. Най-често срещани са плажовете, в които преобладава кварц. Те са с жълт или бял пясък. Нацоналният парк „Бели Пясъци“ (White Sands) в Ню Мексико (САЩ), впечатлява именно с изключително чистия на вид бял цвят на пясъка, поради високата концентрация на много фини частици кварц. Има и зелен пясък, но е много по-рядко срещан. В света има само четири познати плажа с такъв цвят: два в САЩ, един на островите Галапагос (Чили) и един в Норвегия. Причината за необикновения цвят е минералът оливѝн ((Mg,Fe)2[SiO4]) - магнезиево-железен силикат. Той е с мафичен произход, т.е. от скали с високо съдържание на Магнезий (Mg) и Желязо (Fe). Зеленият цвят се дължи на двувалентното желязо. Оливѝнът е в състава на магмените скали и е сравнително тежък. При бурно вълнение на вълните, частиците от минерал остават на плажа, докато по-леките частици се отмиват.
 
Розовите плажове са също не толкова често срещани и се намират в райони с големи образувания от коралови рифове. На тези места има голяма концентрация на микроорганизми с червени скелети и розови черупки като корали, миди, фораминифери (вид едноклетъчни организми) и раковини. Когато умират, останките им потъват на дъното на океана. Водата, с течение на времето, ги отнася частица по частица, към брега, където те се смесват с пясъка и му придават розов цвят. Най-известни са розовите пясъци на Бахамите, но такива плажове има и в Пуерто Рико, Бермуда, Барбадос, Филипините и Шотландия.

Снимка: Pixabay 

Близък до розовия цвят е червеният, който преобладава по плажове в САЩ, островите Галапагос (Чили) и Гърция. Пясъкът се е образувал от ерозирани вулканични скали, богати на тривалентно желязо. Оранжевите плажове до голяма степен придобиват цвета си по сходен начин, но при тях има варовик с портокалов цвят. Варовикът представлява бяла седиментна скала, съставена предимно от калциев карбонат (CaCO3), който се среща и оранжево оцветен, при наличие на магнезий в състава си. Такива плажове могат да се видят в Малта и Сардиния.
 
В Калифорния (САЩ) има плаж, който през различните часове на деня си променя цветовете като преминава от лилаво, през виолетово, червено, розово и стига до пурпурно. Причината за това е във високата концентрация на гранати - минерали с различни комбинации от силиций и алуминий с други елементи, като манган, желязо и магнезий. Тези комбинации от елементи, придават различни цветове на минералите, които ерозират с времето и стават част от състава на пясъка.

Ако бялото представлява наличието на всички цветове, то черното е отсъствието на цвят. Плажовете с тъмни оттенъци се намират в райони с вулканична активност, където се срещат споменатите по-горе мафични скали, които са с тъмни цветове, поради ниската концентрация на Силиций. Черният цвят се постига при смесването на тези минерали, които често са по-тежки от кварцовия пясък. Това води до измиването на леките и светли частици на плажа и с времето той придобива изцяло черен цвят. Такива плажове могат да се видят в Аржентина, САЩ, Гърция, Доминиканската република, на острови в южната част на Тихия океан и Филипините.

Пясъкът представлява смесица от: скали, мъртви микроорганизми, минерали и различни други примеси. Неговият произход се определя в зависимост от местоположението на района, където конкретният плаж е формиран, както и от факта как точно е образуван. Това е и причината за богатото цветово разнообразие на пясъка, което впечатлява и оставя цветни спомени от летните ваканции.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама