И при успешен вот на недоверие има шанс за пенсиите

13:51, 20 юни 22 / Политика 25 1439 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Има риск за пенсиите, ако не се приеме актуализацията на бюджета. Това заяви в Пловдив социалният министър Георги Гьоков, който участва в Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика.

Той опроверга някои мнения на експерти, че пенсиите могат да се увеличат и без актуализацията на финансовата рамка на държавата.

„Без актуализация на бюджета ще се случи само и единствено това, което е записано в приетия бюджет от 1 април - отпадане на 60 лв. Ковид добавка и осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално подпомагане с 6,1 %. Ако бъде прието предложението на МТСП, от 1 юли в пенсиите ще влязат тези 60 лв. плюс корекционните добавки. Преди това ще бъдат увеличени пенсиите с 10 %“, посочи социалният министър.

Депутатите приеха бюджета на първо четене

Георги Гьоков допълни, че от 1 октомври е предвидено да има друго въздействие върху пенсионната система с модифицирано преизчисляване на пенсиите, което ще доведе до ново увеличение на пенсиите на 770 000 души.

Първото увеличение от 1 юли е наистина увеличение на пенсиите, за да се преодолее инфлацията, подчерта Гьоков. Без приемането на актуализацията на ДОО и на държавния бюджет това няма как да се случи, допълни министърът.

„Нищо добро не очаквам парламента, ако утре се разрази политически, а не експертен дебат. Надявам се все пак разумът да надделее и да бъде приета актуализацията и хората да получат глътка въздух“, каза още Гьоков, цитиран от БНР.

При успешен вот на недоверие той припомни, че се спазват конституционните правила и се завърта парламентарната рулетка. „В рамките на този парламент ще бъде доста сложно съставянето на друго правителство“, каза още социалният министър.

Гьоков посочи, че докато текат процедурите, при правителство в оставка би могло да се приемат бюджетите. „Нови избори не мисля, че са добре за България. Картината ще бъде същата, вижте социологическите проучвания. Според тях в НС ще влязат 8 партии, няма да има спокойствие и България може да се управлява само от коалиция", посочи още Георги Гьоков. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама