Депутатите приеха бюджета на първо четене

20:35, 16 юни 22 / Политика 25 1130 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет. В нея е заложено увеличение на пенсиите и антикризисните мерки. Бюджетът е приет на първо четене със 133 гласа „за“ и 103 „против“.

Шансовете за приемане на бюджета на първо четене бяха големи - освен че се подкрепя от управляващата коалиция, от ИТН също обявиха, че ще го подкрепят на първо четене, въпреки че го разкритикуваха с аргумента, че не предвижда реформи. Също така заявиха, че ще предложат промени между двете четения.

„Очакванията на финансовото министерство могат да сигнализират, че повишаването на различни прагове по административен ред по-скоро са довели до повишаване на сивия сектор и тук трябва да бъдем много внимателни“, заяви Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

От ДПС обърнаха внимание на увеличението на новия дълг с 3 млрд. лева. „Има проблеми с дълга, не толкова с неговия размер, не толкова таванът. И проблемът с дълга е, че до момента не емитирахме дълг. Емисията най-вероятно няма да се случи. Оттук нататък в момента доходността по дълговете на държави от еврозоната рязко се качва“, заяви Петър Чобанов от ДПС.

Сериозни критики срещу бюджета изказаха от ГЕРБ-СДС и от „Възраждане“. Според тях той няма да може да бъде изпълнен и ще се наложи нова актуализация. „Механизмът на взаимодействие на коалиционните партньори, ако това правителство продължи да управлява докрая на годината, няма да е последна“, заяви Кирил Ананиев.

Можем да го наречем за по-кратко бюджет за спасяване на кожата на правителството чрез мнима защита на хората и бизнес поради високата инфлация, която той ще продължи да формира. Това е бюджет на завишени социални разходи, без да разчита конкретни инвестиционни проекти“, заяви Костадин Костадинов.

В подкрепа на бюджета се изказаха очаквано управляващите. „По отношение на самите мерки в актуализирания бюджет, те са наистина антиинфлационни. Свързани с намаление на данъчни пирходи. Може би това не са мерките, които ние бихме желали, но за мен това е крачка в правилната посока“, заяви Владислав Панев от „Демократична България“.

Основните акценти в бюджета са свързани с антикризисните мерки, които са предвидени и представени от правителството. Част от тях са насочени към това да останат повече доходи у хората и фирмите. Увеличава се данъчният кредит“, заяви Асен Василев, цитиран от БНТ.

В случай, че държавният бюджет не бъде приет на второ четене, няма да може да бъдат увеличени и пенсиите, заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама