Не Слави Трифонов, а Тошко Йорданов бил проблемът на ИТН

10:30, 14 юни 22 / Политика 25 2158 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ден след като пет депутата, заедно със спортния министър Радостин Василев от „Има такъв народ“, обявиха, че напускат партията, причините за решението им продължават да се разплитат. Остава отворен и въпросът дали те ще подкрепят правителството в опита му да си осигури мнозинство в парламента, за да остане във властта.

„Мафията проби в ИТН“: Радостин Василев и депутати свалиха доверието си от Слави Трифонов

Не Слави Трифонов, а Тошко Йорданов бил проблемът на ИТН

Радостин Василев обяви пред bTV, че след гласуването на оставката му като министър, ще се върне като депутат в парламента. Той уточни, че няма да премине към парламентарната група на „Продължаваме промяната“. По думите му, обаче, ако се сформира експертен кабинет с мандата на Има такъв народ и подкрепата на ГЕРБ и ДПС, ще напусне Народното събрание. А решението си да напусне партията твърди, че е взел 10 минути, след като разбрал, че Слави Трифонов оттегля своите министри.

Според Василев не лидерът на ИТН Слави Трифонов, а неговият заместник Тошко Йорданов е огромният проблем на партията. Той твърди, че Йорданов е ненавиждан от депутатите на политическата сила заради „арогантното и безпардонно поведение, заради грубия език, дори и заради начина, по който изглежда“.

Колегите са уплашени. Тошко Йорданов се е държал много арогантно винаги, когато сме се събирали, когато те (б.р. депутатите на ИТН) са искали да изразят мнение. Тези хора не са помияри, това са народни представители. Не може да им се вменява, че те не са ИТН, а ИТН е лидерът Слави Трифонов“, заяви Василев.

Той обяви, че ще съди Тошко Йорданов, за това, че го е нарекъл „мутра“. „Не искам да обиждам хората, с които допреди няколко дни съм стоял“, допълни спортният министър в оставка. 

Василев добави, че вчера „бизнес проектът на Слави Трифонов“ е бил закрит. „Тази безпомощност ги кара да изпадат в истерия. Те много добре разбират че оттук нататък път за тези хора няма в политиката“, заяви още той. Според него в 47-ото НС депутатите от ИТН са гумени печати на волята на ръководството

Василев призна, че вероятно той е бил катализаторът, като министър, след когото и другите депутати решиха да си тръгнат. Много от тях, обаче, са обмисляли напускането си още от януари. 

Василев добави, че е чувал от колегите депутати, че има огромен проблем в Министерството регионалното развитие и благоустройството (б.р. където министър в оставка е Гроздан Караджов от ИТН).

ИТН отвръща на удара: Извади запис с Радостин Василев

Срещата с Кирил Петков и телефонният разговор с Христинка Иванова

Василев обясни, че се е срещал с премиера 2-3 дни преди пресконференцията в по-широк формат от хора от този, който се е появил на пресконференцията. Той обясни, че срещата между премиера Кирил Петков и депутати от ИТН се е състояла в дома му, като на нея е имало 8-9 души. Нищо не ни е обещавал. Той искаше да разкаже какво се е случило в МРРБ. Никога не имало уговорки за подкрепа, постове и пари“, добави министърът на спорта в оставка. 

Василев отрече да е заплашвал депутата от ИТН Христинка Иванова. Припомняме, че вчера председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пусна запис на телефонен разговор между Радостин Василев и Христинка Иванова, в който, по думите на Йорданов, се чуват заплахи. „Христинка Иванова е народен представител от Плевен, тя стана народен представител само и единствено заради мен. Тя е общинският координатор в Долна Митрополия. Този разговор го проведохме около 30 минути преди пресконференцията вчера, защото тя не дойде. Тя беше навсякъде с нас през последните три дни – вкъщи, срещна се с премиера. Не съм я заплашвал. Ще и пратя колеги юристи, за да може да си попълни молбата за напускане, тя си я попълни още тогава. Разбрахме се колегите, че ако някой бъде заплашван и притискан, той ще напусне, за да даде място на следващия“, заяви Радостин Василев. По думите му тя е притискана и заплашвана. „В ИТН имам само приятели“, добави Василев.

Той заяви, че на пресконференцията вчера е трябвало да присъстват 10-12 души от партията, но те са били заплашвани от Тошко Йорданов

Дълго ни повтаряха, че ние сме никои

Чувствам се облекчен. Дълго ни повтаряха, че ние сме никои, че ще гласуваме, както ни се разпореди. Това е много унизително за нас“, каза пред Нова телевизия депутатът Николай Радулов, който също вчера напусна ИТН.

Няма как да ме купят, няма как да ме напазаруват, няма как да ме притиснат. Имаме лидерска партия с лидер, който не познаваме. Но от негово име ни се казва какво да правим. При всеки опит да обясним, че сме народни представители и хората са ни избрали, ни се казва, че сме нищо и Слави Трифонов ни е вкарал в парламента. Хората ми казваха, че не искат да гласуват за Трифонов, но ще гласуват за мен“, заяви Радулов.

„В миналото НС Тошко Йорданов го каза право в лицето на Ива Митева, която тогава беше председател на НС. Даже нещо подобно и каза от трибуната на НС. Тя го попита дали няма да ни остави да вземаме решения, защото само отгоре ни се спускат нещата. Той каза: „Вие сте нищо. Слави ще взима решенията и ще ви казва какво да правите“, продължи депутатът.

„Ние напускаме, защото не приемаме идеята, че сме никои, след като сме в Нароното събрание. Ние няма да подкрепяме никой безрезервно, няма значение, откъде ще излязат идеите. И от „Има такъв народ“ да е, няма значение“, обясни Радулов. 

Николай Радулов подчерта, че е присъствал, когато Василев е говорил с Христинка и твърди, че не е чул нищо мутренско.

„Мафията току-що загуби коалиционния си партньор“

Целта беше Гроздан Караджов да получава много пари като министър

Според напусналия ИТН депутат Георги Георгиев основната цел на партията била Гроздан Караджов да получава много пари като министър по проекти, които ние смятаме, че трябва да се случат по друг начин. Преди ден Георгиев посочи, че още през февруари е оттеглил доверието си от Гроздан Караджов като регионален министър на ИТН.

При срещите ми със строители става ясно, че има схеми. Беше обещан половин милиард на общините за ВиК проекти. Аз се срещнах с човек, който се представи от името на Орлин Алексиев, да договаря с кметове на общини да бъдат финансирани техните проекти, като условието е да ги спечели правилният строител. Това е фирма, която те ще посочат и която ще се съгласи да си плати после комисионна“, разказа Георгиев пред Нова телевизия.

Депутатът разказа и за друг човек, който е бил поканен на среща във връзка с новите обществени поръчки за ремонт и поддържане. „Неговият шеф е ходил в „Делта хил“, там се е срещнал с друго лице, което е казало, че ще предаде на Орлин Алексиев, а Алексиев ще предаде на Гроздан Караджов“, каза Георгиев. В момента изпълнителният директор на „Автомагистрали в 46-ия парламент ни се представяше като близък на Орлин Алексиев“, твърди той.

Зам.-министърът Деляна Иванова за мен е близка до този кръг „Делта Хил“. Заместник-министърът Явор Пенчев също е имал свързани действия с този кръг. Осигурява връзката между това да бъде финансиран един проект, възложителят да подготви така документацията, че да спечели правилната фирма. По отношение на текущите ремонти вече се е случвало. Вече е имало и изплащане на комисионни. Доколкото знам на фирмите им е предлагано срещу едни 5% да им бъдат одобрени спорните проекти, които минаха през НС“, изтъкна още Георгиев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:28, 14 юни 22

.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама