ПП не търси нови министри, приоритет е актуализацията на бюджета

16:53, 12 юни 22 / Политика 25 1473 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Партия „Продължаваме промяната“ е готова за нови избори, но ще направи всичко възможно да не се стига дотам. Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова пред БНР. Тя и зам.- председателят на парламента Мирослав Иванов откриха офис на партията в Ямбол.

Ако не успеем да избегнем нови избори, ние сме готови. Обаче преди това ще направим всичко възможно да не се стига до нови избори, защото, и тук причината е много проста, трябва да има действащо Народно събрание, което да приеме онези 22 закона, които гарантират едни 13 милиарда да влязат в сметката на българина, българските домакинства и бизнеса, подчерта Бориславова. 

Зам.- председателят на НС Мирослав Иванов заяви, че се надява новата рамка на бюджета да бъде приета, но посочи че са възможни и сценарии, целящи дестабилизация на правителството. Неведнъж бяхме свидетели на координирани акции от трите формации от опозицията. Сега съм почти сигурен, че ИТН ще се присъединят към тях, неведнъж сме имали такива сигнали“.

Актуализацията на бюджета преди новите министри

Лена Бориславова посочи, че към момента усилията на правителството са концентрирани в приемането на актуализацията на бюджета от страна на парламента и не се търсят заместници на министрите от ИТН, които подадоха оставки.

Подобно мнение изрази по-рано и председателя на Народното събрание Никола Минчев. „Актуализацията на бюджета трябва да бъде приета до края на месеца, за да могат да се изчислят пенсиите и от 1 юли пенсионерите да могат да получават новите си пенсии. Това има приоритет пред смяната на министрите. Актуализацията е по-важният въпрос“, отбеляза Минчев в ефира на Нова телевизия. 

Относно въпроса има ли набелязани 12 депутати, които да подкрепят актуализацията на бюджета в парламента, председателят на парламента изтъкна: Факт е, че имам най-добрия поглед върху цялата пленарна зала. Но това не е стока за набелязване. Това са хора със съвест. Всеки от тези народни представители от ПГ на ИТН, който смята, че настоящия начин на действия, които ръководството му предприема не е най-добрият за България и не затова депутатът е влязъл в политиката – се надяваме, че може да реши, че има и по-добър път“.

Той беше категоричен, че няма списък с хора, които да отмята. „Не мисля, че някой води точен списък, защото това не е точна наука. В крайна сметка има хора, съвест, убеждения“.

Няма потвърдени първи имена и лица. Това е постепенен процес, в който хората разбират накъде вървят и накъде могат да тръгнат. Категорично вярвам, че можем да намерим тези 12 души, които да ни подкрепят. ИТН е най-очевидния избор. В НС има 240 депутати, всеки от които е със собствен морал и действа по собствена съвест и убеждения. Така че, всеки, който би искал да ни подкрепи – това е чудесно“, посочи Минчев и допълни: „Няма отправени конкретни покани. Ние предлагаме – заедно да работим за бъдещето на страната“.

Той коментира и овакантяването на министерските кресла. „На практика те не са овакантени. Има подадени оставки – и то не всички. Те обаче трябва да минат през НС и там да гласуваме смяната на едни министри с други. Това трябва да стане с проект на решение на МС с персонални промени. Няма законов срок, който да регламентира тази процедура“, обясни Минчев.

Той коментира и вариант за друго правителство в рамките на този парламент. „Чисто математически – това е възможно. При 240 народни представители – 121 са необходими за мнозинство в парламента. Но ако говорим от гледна точка на принципи – така че всяка формация да спазва това, което в заявила преди изборите – не виждам кое е това ново мнозинство. Не мисля, че ще подкрепим нов кабинет с премиер, който не е Кирил Петков“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама